Skip to content

Задължителна ваксинация във Франция

Момчил Баев

Акценти

Ето накратко основните акценти от изявлението му, резюмирани от Le Monde :

Задължителна ваксинация за всички всички медицински работници в болници, клиники, старчески домове, както и за доброволци, грижещи се за възрастни хора. Тази група има срок до 15 септември да се ваксинира. За неспазилите мерките, ще има „контрол и санкции“. „Медицинските работници, които не се ваксинират до 15 септември, няма да имат право да работят и да получават месечните си възнаграждения“, добави по-късно министърът на здравеопазването, Оливие Веран.

От началото на август се разширява обхватът на т. нар. passe sanitaire (букв. от фр. здравен пас, който представлява негативен тест или завършен ваксинационен процес). Този документ ще бъде задължителен на цялата френска територия за достъп до всички „места за развлечение и култура“, където се събират повече от 50 души. Това включва барове, ресторанти, търговски центрове, влакове, самолети, болници и старчески домове. Здравният пас е достъпен в електронен вариант през приложението Tous anti COVID, което е основен инструмент на Франция за информиране на населението и контролиране мащаба на пандемията.

Ускоряване на ваксинациите и разширяване на кампанията по ваксиниране от септември. Обхватът на комуникационната кампания ще бъде разширен от септември, за да се забърза ваксинацията на младото население. Също така, нова кампания за повторна ваксинация ще бъде адресирана към първите ваксинирани граждани, през януари и февруари 2021. „За тези, които първи бяха ваксинирани, тоест през януари и февруари, и чийто антитела са намалели, ще има специална кампания, която да им позволи да си поставят нова ваксина.“

Край на безплатните ПСР тестове от септември. Към момента във Франция ПСР тестовете се покриват от здравната каса, независимо от мотивът на желаещите да се тестват. От септември обаче, ПСР тестовете ще са безплатни само при наличие на лекарска рецепта. Целта на тази мярка е „да окуражим хората да се ваксинират, вместо да правим безброй тестове“, допълни Макрон.

Затягане на контрола по границите за граждани, които влизат във Франция от страна в риск. За тези хора ще има задължителна изолация за определен период от време, ако не са ваксинирани.

*Към днешна дата, по данни на Le Monde, 35 944 194 хора са получили поне една доза от ваксините, а 27 910 188 души са завършили ваксинационния процес, от началото на кампанията на 27 декември 2020.

Източници:

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!