Skip to content

VI научно-практическа конференция „Профилактика, диагностика и терапия в детско-юношеската възраст“

Екип на Фондация Астра Форум и платформата Наука в кризата участва Шестата научно-практическа конференция „Профилактика, диагностика и терапия в детско-юношеската възраст“, която се проведе по инициатива на Фондация „Логартис” и „Арбилис” ООД, съвместно с Българско научно дружество по фармация и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България, в периода 28 април – 1 май 2022 г. в к.к. Слънчев бряг. Участие в конференцията взеха 350 лекари от страната. 

Момчил Баев, д.м. и Людмила Панева представиха изследователски данни в темата „Имунизационен обхват срещу COVID-19 в детската възраст 5-18 години в България“, която е дело на авторски колектив в състав: Момчил Баев, д.м., Доц. Ангел Кунчев, д.м., Георги Стоилчев, Людмила Панева, Марио Петров, Димитър Фердинандов. Броят на ваксинираните у нас деца до края на м.март 2022 година са 25 563. Най-нисък е имунизационният обхват в област Хасково – едва 3,46% в детска популация. Другите области със сходен нисък резултат са Видин (4,00%), Монтана (3,61%), Пазарджик (3,97%), Смолян (3,95%) и Търговище (3,81%). Най-висок е имунизационният обхват в София-град (15,02%), а средно за страната – 7,74%.

Най-съвременните и често проблемни диагностично-терапевтични казуси при децата бяха представени атрактивно от няколко различни гледни точки на мултидисциплинарен екип от педиатри, тесни специалисти в различни области на детското здравеопазване: хирурзи, фармаколози, кардиолози, ендокринолози, гастроентеролози, инфекционисти, травматолози, неонатолози, специалисти по фетална медицина и образна диагностика и други. Целта на конференцията е не само да представи актуална информация за здравословните проблеми в детско-юношеската възраст (артериална хипертония, затлъстяване, наранявания, алергии или пневмонии и др.), но и да се превърне в отворена дискусия за най-новите постижения в областта, за обсъждане на различни терапевтични схеми и за изграждане на трайни контакти с цел осигуряване на най-добра и съвременна помощ на пациентите.

Самостоятелна научна сесия беше посветена на COVID-19 в детската възраст, където различни специалисти представиха новости в лечението на коронавируса, коморбидности при тази вирусна инфекция, както и опита на различни лечебни заведения в страната с Мултисистемния инфламаторен синдром при деца (MIS-C). Бяха представени също така данни за промените в миокарда при деца в хода на COVID-19 и ефикасността и безопасността на COVID-ваксините в детско-юношеска възраст на базата на реална клинична практика.

Работата на Фондация Астра Форум по популярзиране на науката и ваксините срещу COVID-19, както и професионални материали за лекари в извънболничната помощ са част от дългосрочна инициатива, подкрепена от Фондация Америка за Българя и в партньорство с национални и международни организации като офисите на УНИЦЕФ и СЗО в България и Министерство на здравеопазването.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!