Skip to content

7 начина да помогнете на децата си да развият добро психично здраве

Какво всъщност означава „добро психично здраве“?

Доброто психично здраве основно се свежда до способността да приемате нещата спокойно. „Децата с добро психично здраве са в състояние да изпитат набор от приятни и неприятни  емоции, без високи нива на дистрес“, казва д-р Никол Беркенс, клиничен психолог. „Това означава, че те могат да управляват негативните  чувства като огорчение и обида и не рухват, когато се случат неочаквани или разочароващи неща. Те са в състояние да се справят с предизвикателствата и могат да продължат напред след провал. Психически здравите деца могат също така да се адаптират към промяната (в разумни граници) и не се страхуват от нови преживявания“, добавя тя. Разбира се, всичко това се развива с порастването, детето на 2 годинки се справя по-трудно с нови ситуации, отколкото детето на  12. Темпераментът на вашето дете също е важен, тъй като по-предпазливите деца може да са по-стресирани в нови ситуации, отколкото по-смелите деца. „Увереността и издръжливостта ще се променят в зависимост от възрастта и етапа на детето, както и от темперамента му“, казва д-р Ванеса Лапойнт, детски психолог и педагог. „Важно е да не патологизираме това, което е типично и нормално развитие за всяко отделно дете.“ 

Стратегии за поддържане на психичното здраве на вашето дете

Най-важният фактор за добро психично здраве на вашето дете? 

„Индикатор номер едно според литературата за психичното здраве в детството е здравата връзката родител-дете“- казва Лапоант. „Така че подхранвайте тази връзка, бъдете близки с децата си, грижете се за собственото си психично здраве и благополучие, за да можете да подкрепяте децата си.“ Ето някои конкретни техники, които да използвате, за да усилите връзката родител-дете и да повишите устойчивостта и приспособимостта на детето си.

 1. Бъдете модел за подражание – „Начинът, по който родителите се справят с неща като разочарование, предизвикателства и негативни чувства, играе важна роля в това как децата се научават да реагират“, казва Беркенс. „Ако децата виждат родител, който реагира на разочарованието с гняв и се отказва например, те ще са склонни да посрещат разочарованието по същия начин. Родител, който изразява прекомерен страх от нови неща и се опитва да предпази детето от ситуации, които могат да предизвикат някаква болка или разочарование, вероятно ще има дете, което също е по-страхливо и затворено.“

 2.  Ограничете времето на детето си пред екраните– Американската академия по педиатрия препоръчва никакво време пред екрана (освен видео чат) за деца под 2 години и само един час качествени детски програми за деца от 2 до 5 години. Ограничаването на времето пред екрана подобрява психичното здраве. „Дигиталната ера кара нашите деца да търсят подкрепа в устройствата, а не да се обръщат към своите  приятели“, казва Лапойнт. Но ограничаването на времето пред екрана не се отнася само за децата – вие също трябва да оставите телефона си и да покажете на децата си възможността за баланс между използването на електронни устройства и други житейски дейности, казва Беркенс. „Важно е също така родителите да прекарват време с децата си всеки ден“, добавя тя, „тъй като това поддържа здрави взаимоотношенията родител-дете и подпомага развитието на детето във всеки един аспект.“

   

 3.  Спрете да обгрижвате децата си – Чували сте за родители хеликоптери (които се движат над детето си, за да се уверят, че всичко върви добре) и родители снегорини (които проправят пътя пред детето си, така че да не се налага да се сблъсква с неравности). Макар и добронамерени, този тип родители всъщност ограничават развитието на децата си, като не им позволяват да изпитат разочарования или да преодолеят трудности. „Оставете децата да се опитат да се изкачат на нещо малко по-високо от преди, или да се борят с подреждането на пъзел, който е нов за тях. Не се намесвайте веднага да ги спасявате, ако се сблъскат с проблем, а ги подкрепете, за да придобият опита да се справят успешно с нещо малко по-трудно. Това е идеалната възможност да ги насърчите и подкрепите. Дайте на детето си възможност да опита нови неща, може би да се провали в тях и след това да опита отново, като същевременно създавате условия за „меко кацане“, ако нещата не вървят както трябва“, казва Лапойнт.

   

 4. Грижете се за физическото здраве на вашето дете – Физическото здраве оказва влияние върху психичното, така че се уверете, че осигурявате най-добрите градивни елементи и за двете. „Балансираното хранене допринася за настроението, вниманието, безпокойството и поведението“, казва Беркенс. „Децата, които ядат бедна на хранителни вещества храна, са изложени на по-висок риск от психични проблеми.“ Да се уверите, че вашето дете спи достатъчно, също е от решаващо значение за психичното здраве, добавя тя, тъй като лошият сън може да доведе до по-лошо настроение, по-слаба емоционална устойчивост и лоши умения за справяне.

   

 5. Говорете с детето си за това как се чувства – Възможността да споделят чувствата си по здравословен начин е от съществено значение за доброто психично здраве. „На децата трябва да бъде позволено да се чувстват тъжни, разочаровани, наранени и трябва да бъдат подкрепени да преодолеят тези чувства по подходящ начин“, казва Беркенс.

   

 6. Акцентирайте върху положителното – Похвалите от родителите могат да помогнат за повишаване на самочувствието на вашето дете, но най-добра е похвалата за техните усилия, а не за техния успех. „Посочването на нещата, които вашето дете прави добре, и начините, по които забелязвате, че успява, е добро начало“, казва Беркенс. „Още по-полезно е обаче да похвалите усилията, които виждате, че детето прилага, така че то да развие положително чувство към себе си“.

   

 7. Покажете, че да грешим е нормално – Не искате непременно детето да прави грешки, но се уверете, че му позволявате да види вашите собствени грешни стъпки. „Изтъкването на грешките, които правите, помага на децата да видят, че всеки допуска грешки и те не са нещо страшно“, казва Беркенс. Това ще им помогне да избегнат безпокойството и стреса, които носи перфекционизмът, и да изградят положително, здравословно чувство за самоуважение.

Източник: thebump 

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!