Skip to content

Трети ден от "Коледна работилница"

Плейлист

1 Видео клипове

На 16, 17 и 18 декември екипът на Фондация Астра Форум организира творческа „Коледна работилница“ за украински деца. Тридневното мероприятие имаше за задача да събере на едно място колкото се може повече деца на украински бежанци. Интеграцията на хората, оставили домовете си, е една от важните мисии за Фондация Астра Форум, съвместно с с Министерство на външните работи и Фонд „Убежище миграция и интеграция“.

дейности

По време на най-светлите празници в годината всяко дете заслужава да се порадва на приказката за добрият старец, който обикаля земното кълбо само за нощ заедно с летящите си елени, за да раздаде подаръци на всички. На събитието присъстваха много украински, но и български деца. Те се веселяха заедно, помагаха си и играеха, потопени в магията на празника. Фондация Астра Форум се погрижи да осигури всички нужни материали за изработване на коледни картички и писма до добрия старец. Присъстваха също детски психолог, педагог и преводач, които бяха на терен през цялото време. Първите два дни на „Коледна работилница“ децата правиха различни празнични картички, честитки и украшения.

Третият, последен ден на събитието, беше наистина специален. Той беше посветен на това, хлапетата да напишат писмата си до Дядо Коледа. Най-съкровените желания на децата бяха прилежно написани и щедро украсени с пайети, брокат и рисунки, което ги направи истински шедьоври на изкуството. 

След това дойдоха танцьорите от Lindy Hop Bulgaria. Истински веселяци, които със своя професионализъм научиха децата на различни танцови стъпки. После ги съчетаха в цели хореографии, които изпълниха заедно. От екипа на Lindy Hop Bulgaria се бяха постарали да организират децата в различни игри. Игрите бяха подбрани така, че да съчетават развиване на координация, умения за съсредоточаване и разбира се, подсещаха за това, че всяка игра има своите правила, които трябва да се спазват.

дядо коледа

В края на работилницата ни посети Дядо Коледа. Той пристигна заедно със своята помощничка Снежанка. Двамата бяха топло посрещнати с прегръдки, глъчка и усмивки. Добрият старец побърза да зарадва всяко дете с подранил подарък. Двамата със Снежанка се погрижиха да вземат коледното писъмце на всеки и да го приберат на сигурно място, за да може да го предадат на елфите, които да изработят подаръците. Децата също зарадваха белобрадия старец. Те се бяха потрудили предварително да научат стихотворение или да му изпеят песен. Дядо Коледа си тръгна едва след като беше сигурен, че всеки е получил своя подарък. 

Въпреки студеното време навън, вътре в сърцата ни беше топло и празнично. Тридневната „Коледна работилница“ беше озарена от щастие. Създадени бяха приятелства и скъпи спомени. Истинският дух на празника е в това да радваш. Фондация Астра Форум организира събитието с основната идея за интеграция на украинските деца и информирането за достъп до образование и здравеопазване.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!