Skip to content

Здрави гори, здрава планета, здрави хора

Покривайки 31% от сушата на Земята и осигурявайки дом на 80% от всички наземни видове, горите са от решаващо значение за човешкото здраве и благополучие, но загубата им по цялата планета заплашва хората навсякъде. Горите са сред най-важните и уязвими по отношение на климата екосистеми. Те имат основна роля за поглъщането на въглероден диоксид и дългосрочното съхраняване на въглерод.

Ето 5 неща, които трябва да знаете за вековната и все по-нарастващата връзка между горите и човешкото здраве

  1. Помагат в изменението на климата

Горските екосистеми поддържат планетата здрава, като регулират климата, моделите на валежите и осигуряват кислорода, който е от съществено значение за човешкото съществуване.

Здравите гори помагат да се контролира изменението на климата, като годишно абсорбират около два милиарда тона въглероден диоксид, газът, който допринася за изменението на климата и повишаването на температурите в световен мащаб.

Бързо променящият се климат заплашва самото съществуване на хората по много различни начини. Казано по-просто, без здрави гори, хората по света, особено в най-уязвимите страни, ще се борят да водят здравословен живот и може би дори да оцелеят.

  1. Аптеките на природата: от маски до лекарства

От маски до лекарства, горските продукти се използват по целия свят всеки ден. До 80% от развиващите се страни и една четвърт от развитите страни зависят от лекарства на растителна основа.

Горите съдържат около 50 000 растителни вида, използвани за медицински цели както от местните общности, така и от мултинационалните фармацевтични компании. В продължение на хилядолетия горските обитатели са лекували редица заболявания, използвайки продукти, които са събрали. В същото време много често срещани фармацевтични лекарства се коренят в горски растения, включително лекарства за лечение на рак от мадагаскарската зеленика и лекарства за малария, хинин, от хининови дървета.

  1. Вечеря за 1 милиард души

Близо един милиард души в световен мащаб зависят от събирането на дива храна като билки, плодове, ядки, месо и насекоми за питателна диета. В някои отдалечени тропически райони консумацията на диви животни се оценява на между 60 и 80% от дневните нужди от протеини.

Проучване на 43 000 домакинства в 27 страни в Африка установи, че диетичното разнообразие на децата, изложени на гори, е поне с 25% по-високо от тези, които не са.

В 22 страни в Азия и Африка, включително индустриализираните и развиващите се страни, изследователите установяват, че коренните общности използват средно 120 диви храни, а в Индия приблизително 50 милиона домакинства допълват диетата си с плодове, събрани от диви гори.

  1. Горите са от решаващо значение за устойчивото развитие

Горите предоставят стоки и услуги, заетост и доходи на може би 2,5 милиарда души по света. Това е около една трета от световното население.

Поддържането на здравето на горите — и на хората — също е в основата на устойчивото развитие и на Програмата до 2030 г. “Горите играят ключова роля за постигане на напредък по отношение на целите за устойчиво развитие (ЦУР)”.

Проучванията показват, че прекарването на време в горите може да стимулира имунната система, като същевременно повишава положителните емоции и понижава стреса, кръвното налягане, депресията, умората, тревожността и напрежението. Човешкото здраве и благополучие зависят от природната среда, която осигурява такива основни ползи като чист въздух, вода, здрави почви и храна.

Горите играят филтрираща роля в осигуряването на сладка вода. Около 75% от достъпната сладка вода в света идва от гористи водоеми. Подхранвайки реките, горите доставят питейна вода за почти половината от най-големите градове в света. Заплахите за горите могат да предизвикат недостиг на вода и да изложат на риск глобалните сладководни ресурси за хората по целия свят, които са сред неотложните въпроси, разгледани на предстоящата конференция на ООН за водите през 2023 г.

Действия в областта на климата: Гората буферира въздействието на бури и наводнения, защитавайки човешкото здраве и безопасност по време на екстремни метеорологични събития. В продължение на векове горите са действали като социално-икономически предпазни мрежи на природата по време на криза. Устойчиво управляваните и защитени гори означават по-добро здраве и безопасност за всички.

  1. Горите се нуждаят от защита

Широкообхватните ползи от горите са добре известни, но това не означава, че им се предлага защитата, която може би заслужават. Пожарите, щетите от насекоми и обезлесяването са причинили до 150 милиона хектара загуба на гори през определени години през последното десетилетие, което е повече от сушата на страна като Чад или Перу. Производството само на селскостопански стоки, включително палмово масло, говеждо месо, соя, дървен материал, целулоза и хартия, води до около 70% от тропическото обезлесяване.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!