Skip to content

Защо ваксините са важни

В днешно време често е трудно да се разбере колко важна е ваксинацията, тъй като много от заболяванията са станали изключително редки точно благодарение на ваксините. Например морбили. Преди разработването и разпространението на ваксината срещу морбили през 1963 г. почти всички деца до 15-годишната си възраст са се заразявали. Днес повечето лекари даже не са виждали случай на морбили. През 2019 и 2020 г. поради пропуски в имунизацията срещу морбили, в България имаше голям епидемичен взрив с 1488 заболели (предимно деца) и 2 смъртни случая.

Възрастните също се нуждаят от ваксини. С напредването на възрастта рискът от потенциално сериозни белодробни инфекции се увеличава, тъй като имунната система естествено отслабва с годините. Ваксините действат, като учат имунната система да разпознава вируса или бактерията и да се защитава от тях, което намалява вероятността от заболяване.

Повечето предотвратими чрез ваксина инфекциозни болести се разпространяват от човек на човек, което означава, че ако един човек в дадена общност се зарази, той може да разпространи заболяването и върху другите. Възрастните,  хората с отслабена имунна система или с определени хронични заболявания, като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), са особено уязвими към инфекциозни заболявания. При хората на възраст над 65 години, живеещи с ХОББ, рискът от заразяване с пневмококова пневмония е по-голям със  7,7 пъти, а хората с астма са изложени на 5,9 пъти по-голям риск. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията хората могат да допринесат за спиране на разпространението на определени болести чрез ваксинация. Ако преобладаващата част от населението е ваксинирана, вероятността за разпространение на болести, предотвратими с ваксина, силно намалява.

Източник: LUNG.ORG

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!