Skip to content

Международния ден за информираност за човешкия папиломавирус (HPV) – уебинар

През изминалата седмица Европейската организация за борба с рака проведе уебинар по случай Международния ден за информираност за човешкия папилома вирус (HPV). В събитието се включиха специалисти и представители на организации от България, Хърватия и Румъния. Председателите на HPV Action Network – Даниел Кели и Маргарет Станли – дадоха начало на лекцията. Сред присъстващите имаше и представители на фондация Астра Форум, както и доктор Момчил Баев като член на Коалиция HPV – България.

Международният ден за информираност за човешкия папилома вирус (HPV) има за цел да разпространи възможно най-много информация за вируса, който причинява голям брой онкологични заболявания по света. Подобни инициативи са от изключително значение за превенцията и борбата с HPV. През 2024 кампанията набляга на лични истории на хора, оцелели след боледуване от видове рак, причинявани от вируса. Организаторите представиха политическия атлас за превенция на човешки папилома вирус. Той показва процента на ваксинирани в Европа, като първа се нарежда Дания, а Босна и Херцеговина е в края на класацията. Наблюдава се явно разделение между Западна и Източна Европа, където все още се налага да се подобрят някои тенденции. За съжаление България все още не се справя особено добре, с едва 60% ваксинирани граждани. Сред препоръките към всички държави фигурират установяването на безплатен скрининг за цялото население, безплатна ваксинация за мъже и жени, събирането и разпространяването на достоверна информация.  

Първата тема от дневния ред постави по внимание новосъздадения “PROTECT-EUROPE Online Hub”. Това е част от проекта PROTECT-EUROPE, чрез който биват промотирани ваксинационни кампании в страните членки на Европейския съюз. Тази онлайн платформа съдържа конкретна и безплатно достъпна информация за човешкия папилома вирус. Потребителите могат да намерят статии, съвети и още много ресурси.

Изпълнителният директор на Европейската организация за борба с рака Майк Мориси продължи дискусията, представяйки последните новини около т.нар. HPV Action Now Project. По думите му в момента Европа се намира в ключов етап от своя план за борба с онкологичните заболявания, който също включва профилактика и скрининг. На фокус бе изложена и работата с правителствата на България, Румъния и Хърватия. Това са държави, където човешкият папилома вирус е съществен проблем и където е наложително да се увеличи броят на ваксинираните. Проектът обединява младежки, спортни, училищни организации и пациенти. Основна цел е броят на ваксинираните младежи да достигне 90%, а процентът на жени, провели скрининг поне веднъж, да стане 70%. HPV Action улеснява изпълнението на тези планове и съвместната работа между различни държави.

Доктор Кармен Унгоран (Румъния) представи плана за превенция на рак на маточната шийка. В него са включени кампании за ваксинация, скрининг и разпространение на полезна информация. В страна като Румъния здравната система предвижда общонационални политики. Едва 2.7 процента от разходите за здравеопазване обаче са посветени на превенция на различни заболявания. Румъния се нарежда на първо място по смъртност в случаите на рак на маточната шийка. През 2012-та в северната ни съседка започва скрининг програма, която достига около 11% от жените през първите 5 години. Като решение на този проблем идват на помощ мобилни центрове за скрининг, а за да се подобри качеството на изследванията се създава по-ясна стратегия с конкретни стандарти и партньорства с различни общности, СЗО и други. Що се отнася до брой хора, запознати с човешкия папилома вирус, около 57% от румънците потвърждават, че са чували за него (главно от телевизия или брошури). Едва 7% обаче предлагат поставянето на ваксина като метод за превенция – другите идеи са участие в кампании, редовни изследвания. От 2023 година ваксинирането за момичета и момчета между 11 и 18 години е безплатно, а жените над 19 могат да го направят на половин цена.

Хърватският специалист Мария Пошевац сподели резултатите, свързани с ваксинацията против HPV през последните 15 години в родината си. През 2007-ма балканската страна започва да ваксинира безплатно момичета в тежко социално положение и дъщери на военни в своята столица Загреб. Въпреки това обаче положителната тенденция не успява да се задържи в следващите години, тъй като поставянето на ваксина е само “препоръчително” и то срещу заплащане. През периода 2007-2015 година едва 14% от общините в страната предлагат пълно финансиране за ваксинационните кампании. Друга съществена пречка са движенията и протестите срещу ваксините като цяло. От 2016 до 2022 поставянето на ваксина срещу HPV продължава да бъде само препоръчително, но вече без да се налага заплащането на такса. Набляга се на младежи на 15 години, които се очакват да приемат 2 или 3 дози. През 2023 година процентите на момичета и момчета, получили поне една доза от ваксината, са съответно 51 и 34. Хърватските лекари си дават сметка, че кампанията е щяла да постигне по-голям успех, ако информацията е била представяна повече от веднъж, с по-малко посредници и по по-ясен начин, в по-ранна възраст и с фокус върху предаването на човешкия папилома вирус по полов път. Важно е хората да бъдат информирани по активен и достъпен начин и да се наблегне върху комбинирането на ваксини, скрининг и редовни изследвания.

Българският заместник-министър на здравеопазването професор Михаил Околийски разви темата за плана на страната ни да увеличи превенцията на ракови заболявания, породени от човешки папилома вирус, и да увеличи броя на ваксинирани. Основна цел на програмата е да намали случаите на рак на маточната шийка, отдавайки специално внимание на момичета между 10 и 13 години, които трябва да получат по 2 дози от ваксината Gardasil 9, поставяна от лични лекари. Информационните кампании пък са насочени към родители и млади жени до 25-годишна възраст. През изминалата година броят на момичета, завършили имунизацията си срещу HPV, е едва 1938. Министерството на здравеопазването има за приоритет да предостави защита срещу предотвратими чрез ваксини заболявания, каквито са именно тези, породени от човешкия папилома вирус. За целта е нужно да се разшири таргет групата чрез включване на повече възрасти и на момчета, както и да се удължат сроковете на националния план за имунизация. Предстои да бъдат отделени 12 милиона лева за нова скрининг кампания и да се осигури допълнителна подкрепа за лични лекари, неправителствени организации, гинеколози, акушерки и други специалисти. Изготвена е и стратегия за комуникация и приобщаване. В момента се провеждат дискусии с редица експерти, за да бъдат намерени начини да се увеличи броят на ваксинираните срещу HPV. Това се случва чрез информационни кампании, доказващи ефикасността на ваксините, активното включване на медицински специалисти, улесняване на достъпа до ваксините и подготовката и разпространението на материали с полезна информация за родители.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!