Skip to content

Втора Национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания

Откри се Втората Национална конференция по ваксинопредотвартими заболявания. Присъстваха повече от 300 делегати, интересни теми представиха60 лектори и говорители и всичко това синтезирано в 3 дни усилена работа и предаване на знания. По време на събитето станахме свидетели на много нови проучвания и споделена информация, оформиха се полезни дискусии и се отправиха предложения и предизвикателства към институциите, свързани със здравеопазването в България. Този форум беше важен за осъзнаването на усложненията в системата и предприемането на сериозни стъпки към подобряване на ваксинопрофилактиката в страната.

Момчил Баев, дм, основател на Фондация Астра Форум, откри форума с благодарствени слова и призив

“Изглежда, че живеем във век на инфекциозните заболявания, затова такива събития са много важни. Тази година Фондация Астра Форум е приела зелена политика по отношение на събитието, опитвайки се да минимизираме използването на пластмасови бутилки, чаши и чинии за еднократна употреба. Премахвайки пластмасата, ние гарантираме намаляване на въглеродния отпечатък и гарантираме загриженост към природата. Апелирам всеки един от Вас да мисли и действа в тази зелена посока.”

Доц. Михаил Околийски, заместник – министър в Министерството на здравеопазването, напомни, че ваксинацията е едно от най-големите постиженията на нацията. “По време на COVID-19 хората забравиха, че цялото обществото получава защита чрез ваксините. Наш дълг е да обясняваме на хората колко важно е да се обръща внимание на иновативните практики във ваксинопрофилактиката и да не допускаме негативната гледна точка, която компрометира добрите постижения.” Доц. Околойски обяви, че Министерството на здравеопазването за 3 месеца е успяло да разработи сайт за теми, свързани с ваксинопрофилактиката.

“Днес сме тук да празнуваме историческите постижения”, приветства Christina de Bruin – представител на УНИЦЕФ за България.
Тя припомни, че вече в продължение на два века ваксините спасяват животи. “Ваксините са една от историите на човечеството и благодарение на тях са изкоренени много сериозни заболявания.”
Christina de Bruin заяви, че в днешно време светът е изправен отново на кръстопът. Тя представи данни от доклада на УНИЦЕФ за състоянието на ваксините сред децата. “2,5 млн. деца са с пропуснати ваксини. Има 327 000 деца, които не са получили нито една ваксина.”
Dr. Siddhartha Data от Европейския офис на СЗО също отправи приветствени слова. “Историята показва, че ние усещаме колко важни и ценни са ваксините, едва когато се сблъскваме с инфекциозно заболяване. Постижение на България е победата над полиомиелита, но не трябва да се успокояваме, защото вирусите са навсякъде около нас. Ние в СЗО много добре осъзнаваме каква е високата полза от ваксините, затова СЗО започна един важен регионален проект.”
“За пръв път Европейската комисия поставя ракът на първо място”, заяви Mike Morrissey от European Cancer Organisation. “Трябва да продължим да се борим с онкологичните заболявания.
Ракът на маточната шийка е предотвратим благодарение на ваксината срещу HPV.
Morrissey напомни, че в България се създаде една прекрасна коалиция – Коалиция HPV.
“Тук сме да помогнем на организацията, която Вие сте създали. Очакваме да се засили борбата за намаляване на заразяването с HPV.”

Проф. Ива Христова, председател на Научния комитет на Втората Национална конференция, обяви, че събитието се радва на повишаващ интерес и очаква третото издание на Конференцията. “Виждаме в днешно време как ваксинопрофилактиката се доближава до ваксинотерапията и това всъщност е бъдещето. Убедена съм, че интересните теми, които сме подбрали за събитието, ще породят важни дискусии.”

още първите панели предизвикаха дискусии

Доц. Ангел Кунчев даде старт на III панел с тема „Регулаторни и организационни въпроси във ваксинопрофилактиката“. „Много съм доволен от темата, която организаторите са ми отредили, защото участниците в този панел ще кажат достатъчно ясно нещата и ще поставят основните проблеми, за които се борим.“
„Когато ме поканиха за Втората Конференция по ваксинопредотвратими заболявания, си помислих – има ли какво ново да говорим, какво ново ще кажем? Истината е , че дискусията в първите два панела беше много жива и различна, всеки говори за едни и същи проблеми, но погледнати от различни страни“, отбеляза доц. Кунчев.
Д-р Александър Симидчиев от Здравна комисия към НС изтъкна като проблем, че има много сериозно разминаване между очакванията към Парламента и нещата, които Парламентът върши.
Той напомни, че у нас има закони с промени по 3 страници. „Защо променяме нещо толкова много, а не натиснем рестарт-а и не създадем наново законите тогава?“
Д-р Симидчиев представи предложението здравеопазването да бъде разделено на две – болничната грижа и профилактика. „Също така, едно от нещата, които предложих преди известно време, е пациентите не само да имат права, а поне 9 задължения, като първото е да задължава пациента да изрича само истината на своя лекар. Това срещна сериозен отпор.“
В панела се породи дискусия да стане ваксината за HPV задължителна, като това се направи през закона, а не през наредбата.
 

През втория ден форумът започна с панела „Епидемиология и обществено здраве“. 

Проф. Радостина Александрова представи темата „Климатични промени, инфекциозни болести, ваксини и предизвикателства за човешкото здраве.“
Ето и основните акценти от нейната лекция:
-средната температура на повърхността на Земята се е увеличила с 0,74 °C през 20-ти век;
-морското ниво се покачва с 1,8 мм годишно от 1961 г. насам;
-арктическият морски лед се свива с 2,7% на десетилетие.
Проф. Александрова отбеляза, че 2023 година е най-горещата година в историята. Октомври месец тази година беше най-топлият октомври в световен мащаб, според данни на европейски учени по климата, публикувани в сряда (08.11.2023 г.) „Очаква се интервалът от 2023 година до 2027 година да бъде най-топлият петгодишен период, регистриран някога.
Вирусологът напомни, че изменението на климата е разпознато от СЗО като важен двигател на възникващи проблеми, застрашаващи безопасността на храните и фуражите, здравето на растенията, животните и човека.

Специалистът отбеляза някои важни акценти по повод COVID-19

“Много хора питат какво да правим оттук нататък след COVID-19 – ами, животът продължава. Това, което смятам аз е, че ваксината не е идеална, но намалява шанса да се срещна с вируса“, каза проф. Радостина Александрова на Втората Национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания.
По време на дискусията в панела „Епидемиология и обществено здраве“ се появи въпрос дали вирусът на COVID-19 е създаден в лаборатория или идва от прилеп в Ухан.
Проф. Александрова обясни, че на планетата съществуват 10 на 31-ва степен вируси. „Ако ги подредим в една редица ще получим огромно неизмеримо количество, което ще е по-голямо от звездите в галактиката.
По думите ѝ голяма част от вирусите идват от животинския свят. „Това са вируси, които циркулират някъде и прекрачват в един момент междувидовата бариера . Не е нужно някой да създава нови вируси, това се случва от природата. Учени бяха открили в животни вируси, близки до SARS-CoV-2 няколко години преди появата на COVID-19 в човека. Вместо да вярваме в конспиративни теории, по-добре да инвестираме в науката.“

Колко е важна комуникацията

Колко е важна комуникацията и колко е важно лекарят да познава видовете пациенти – това бяха основните акценти в лекцията „Комуникационни умения за повишаване на ваксиналното покритие“ на Ивайло Кунев.
„За съжаление, не е достатъчно да сте само добър лекар, трябва да може и пациентът да го разбере.“
Той представи тезата на известния Джордан Питърсън, който казва, че над 70% от пациентите си не се придържат към терапията си, което само по себе си означава, че „толкова не се харесват хората, че искат да се погубят“.
„Ако хванем пациент, който не се придържа към терапията си, но му кажем да се грижи за котката си или за кучето си – със сигурност той няма да пропусне ваксинационен модел за кучето си, няма да пропусне хапчето в точния час на котката си. Все едно хората не се обичат сами себе си.“

„Човешки папилома вирус HPV“ – една от най-актуалните и очаквани теми

Елена Папуджиева представи новосъздаденото обединение „Коалиция HPV”, чиято мисия е да предотврати разпространението на HPV свързаните заболявания, да защити общественото здраве и бъдещето на нацията. Членове на Коалицията са: проф. Радка Аргирова, д-р Антоанета Томова, доц.д-р Йорданка Узунова, доц. д-р Илия Карагьозов, д-р Гергана Николова, д-р Христина Бацелова, Елена Папуджиева и Росяна Христова, д-р Момчил Баев, проф. Ивайло Търнев, Пламена Николова, д-р Радосвета Стаменкова, доц. Христина Лебанова.
 
 „България е на едно от челните места по заболеваемост от HPV“, каза проф. д-р Иванка Димова от МУ София. „Ваксинацията може значително да редуцира броя на HPV-обусловения рак в бъдеще. Но не всеки получава ваксинация, така че все още има хора, които са без протекция. Една от основните стъпки, която трябва да се направи в бъдеще е да се промени реда на тестовете, т.е цервикалните клетки да бъдат първо тествани за HPV, а след това анализирани под микроскоп. „Тази малка промяна може да има голямо значение: изследванията показват, че може да запази повече животи от досегашните програми. Този подход е застъпен в най-новите препоръки на СЗО“, заяви проф. Димова.
 
 В дискусионен панел, посветен на HPV, проф. Аргирова обясни, че HPV вирусите са повече от 200, но 14 от тях могат да станат причинители на раково или предраково заболяване.
„Има начин да се предпазим от тези заболявания – като се ваксинираме. Но това не е ваксинирането срещу грип, а мисъл за нашето бъдеще напред и инвестиция в следващите поколения“, смята Аргирова.
 
Оказва се, че ваксиналното покритие в България е едва 3%. Професорът обясни, че на първо място са виновни лекарите за ниския имунизационен обхват. „Трябва да умеем да разговаряме с хората. Най-голямата слабост на лекарите в България е, че не умеят да разговарят с пациентите. Трябва НПО-та и Министерството да положат усилия. Всички те трябва да поемат отговорност. Призовавам профилактиката да не е само обект на самото Министерство, а на цялото общество. В това число нека се включат учители и работодатели.“

Ваксина срещу HIV

„Използването на човешкия цитомегаловирус (HCMV) като вектор е друг обещаващ подход за създаване на HIV ваксина“, обясни проф. Радка Аргирова по време на Втората Национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания.
„Не-човешки примати ваксинирани с вектора CMV/SIV индуцират постоянен и слен SIV-специфичен паметов Т-клетъчен отговор. Този отговор се асоциира с траен авиремичен контрол на SIV инфекцията в 5% от NHPs, като този контрол корелилра с CD8+T-клечтъчния отговор.“
Проф. Аргирова поясни, че първото клинично изпитание за безопасност и имуногенност на HCMV векторна ваксина – VIR-1111- вече набира здрави CMV серопозитивни участници.

Защо са важни такъв тип форуми

Конференцията засегна актуалните проблеми, събра на едно място водещите специалисти и техните идеи за подобряване на общественото здраве.
Благодарим на всички, които отделиха от своето време и посветиха тези три дни на науката! Очакваме Ви на III-та Национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания!

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!