Skip to content

Видове проблеми с психичното здраве

Гняв

Всички се ядосваме понякога – това е част от човешката природа. Гневът е нормална, здравословна емоция, която можем да изпитаме, ако се чувстваме:

 • атакувани
 • измамени
 • разочаровани
 •  несправедливо третирани.

Гневът не е непременно „лоша“ емоция; всъщност понякога може да бъде полезен. Например, когато се ядосвате за нещо, можете да:

 • да си помогнете да идентифицирате проблеми или неща, които ви нараняват
 • да ни мотивира да се променим, да постигнем целите си и да продължим напред
 • да ни помогне да останем в безопасност и да се защитаваме в дадени ситуации.

Кога гневът е проблем?
Гневът се превръща в проблем само когато излезе извън контрол и навреди на вас или на хората около вас. Това може да се случи, когато:

 • редовно изразявате гнева си чрез безполезно или разрушително поведение
 • гневът ви оказва отрицателно въздействие върху цялостното ви психическо и физическо здраве
 • гневът се превръща във ваша основна емоция, която блокира способността ви да изпитвате други емоции.

Стрес

Стресът е начинът, по който реагираме, когато се чувстваме под напрежение или заплашени. Обикновено това се случва, когато сме в ситуация, която не смятаме, че можем да управляваме или контролираме.

Кога стресът е проблем?
Понякога малко количество стрес може да ни помогне да завършим задачите си и да се чувстваме по-енергични. Но стресът може да се превърне в проблем, когато продължава дълго време или е много силен. В някои случаи стресът може да повлияе на физическото и психическото ни здраве.

Възможно е да чуете от медицинските специалисти да наричат някои видове стрес „остър“ или „хроничен“.

Острият стрес се проявява в рамките на няколко минути до няколко часа след дадено събитие. Продължава за кратък период от време, обикновено по-малко от няколко седмици. Той е много интензивен, може да се случи след разстройващо или неочаквано събитие. Това може да бъде например внезапна загуба, нападение или природно бедствие.
Хроничният стрес продължава дълго време или продължава да се връща. Може да го изпитате, ако през повечето време сте подложени на голямо напрежение. Може да изпитвате хроничен стрес и ако ежедневието ви е трудно, например ако се грижите за дете или живеете в бедност. Хроничният стрес може да доведе до „бърнаут“ или така нареченото „професионално прегаряне“. Някои от симптомите на бърнаут са: силно изтощение, ниска самооценка, намалена работоспособност, отчуждение от дейностите, збягване на проблеми, които трябва да се решат, лошо отношение към работата и др. 

Тревожност

Тревогата е това, което изпитваме, когато сме притеснени, напрегнати или се страхуваме – особено за неща, които предстои да се случат или за които смятаме, че могат да се случат в бъдеще.

Тревожността е естествена човешка реакция, когато чувстваме, че сме застрашени. Тя може да се прояви чрез нашите мисли, чувства и физически усещания.

Особено обичайно е да изпитвате известна тревожност, докато се справяте със стресиращи събития или промени, особено ако те могат да имат голямо въздействие върху живота ви. 

Кога тревожността е проблем на психичното здраве?
Тревожността може да се превърне в проблем за психичното здраве, ако влияе на способността ви да живеете пълноценно така, както искате. Например, тя може да бъде проблем, ако:

 • чувството ви на тревожност е много силно или продължава дълго време
 • страховете или притесненията ви са непропорционални на ситуацията
 • избягвате ситуации, които могат да ви накарат да се чувствате тревожни
 • притесненията ви са много мъчителни или трудно се контролират
 • редовно изпитвате симптоми на тревожност, които могат да включват пристъпи на паника.

Депресия

Депресията е психичен проблем, който включва лошо настроение или загуба на интерес и удоволствие от нещата. Тя може да предизвика и редица други промени в начина, по който се чувствате или държите.

Симптомите, които изпитвате, могат да бъдат различни. Те могат да бъдат различни по интензивност, продължителност и степен на влияние върху ежедневието ви.

Ако депресията е по-лека, може да имате лошо настроение, но все пак да можете да продължите да живеете всекидневно. Но нещата може да ви се струват по-трудни и по-малко стойностни.

Ако имате по-тежка депресия, ежедневието ви може да е много по-трудно. Възможно е да изпитвате имате и суицидни мисли.

Започва като тъга, след което човек се затваря в себе си, чувства, че е все по-малко способен да се справя в ежедневието. 

Хранителни проблеми

Проблемът с храненето е всяко отношение към храната, което ви затруднява.

Много хора смятат, че човек, който има проблем с храненето, задължително е с наднормено или поднормено тегло. Това обаче не е съвсем правилно.

Всеки човек може да изпитва проблеми с храненето. Това е може да се случи независимо от възрастта, пола, теглото или произхода.

Храната играе значителна роля в живота ни. Повечето от нас ще прекарват време в размисъл за това какво ядат. Понякога може да се случи да изпитвате глад, да ядете повече от обикновено или да загубите апетит.
Подобна промяна на хранителните Ви навици от време на време е нормална.

Но ако имате чувството, че храната и храненето завладяват живота ви, това може да се превърне в проблем.

Ако имате проблем с храненето, той може да се отрази по много начини на това как се чувствате или държите. Начинът, по който се храните, както и това как мислите за храната, може да е един от най-забележимите признаци.

Каква е разликата между проблем с храненето и хранително разстройство?
Хранителното разстройство е медицинска диагноза. Тази диагноза се основава на вашите хранителни навици и включва медицински изследвания на теглото, кръвта и индекса на телесната маса. 
Проблемът с храненето е всяка връзка с храната, която намирате за трудна. 

Паник атаки

Пристъпите на паника са вид реакция на страх. Те са преувеличение на нормалната реакция на тялото ви към опасност, стрес или вълнение. 
По време на паническа атака физическите симптоми могат да се натрупват много бързо. Те могат да включват:

 • ударно или ускорено сърцебиене
 • усещане за отпадналост
 • замаяност
 • усещане за горещина или студ
 • изпотяване, треперене или треперене
 • гадене (чувство на гадене)
 • болка в гърдите или корема
 • затруднено дишане или усещане, че се задушавате усещане, че краката ви треперят или се превръщат в желе.


По време на паническа атака може да изпитвате силен страх, че: губите контрол, ще припаднете или получите сърдечен удар.

Паническите атаки се случват по различно време при всеки. Някои хора получават една паническа атака и след това не получават друга, или пък може да се окаже, че ги получавате редовно. Може да забележите, че определени места, ситуации или дейности предизвикват панически атаки. Например, те могат да се появят преди среща, която е свързана със стрес.

Повечето панически атаки продължават между 5 и 20 минути. Те могат да настъпят много бързо. Обикновено симптомите ви са най-лоши в рамките на 10 минути.

По време на паническа атака:

Съсредоточете се върху дишането си. Може да ви помогне да се концентрирате върху бавно вдишване и издишване, докато броите до пет.

Съсредоточете се върху сетивата си. Например опитайте бонбони или дъвки с вкус на мента, докоснете или прегърнете нещо меко.
Опитайте техники за заземяване. Техниките за заземяване могат да ви помогнат да се чувствате по-контролирани. Те са особено полезни, ако изпитвате дисоциация по време на пристъпи на паника. 


След паническа атака:

Помислете за грижата за себе си. Важно е да обърнете внимание на това, от което се нуждае тялото ви, след като сте преживели паническа атака. Например може да имате нужда да си починете някъде на тихо място или да хапнете или пийнете нещо.
Кажете на някого, на когото имате доверие. Ако се чувствате в състояние, може да ви помогне да съобщите на някого, че сте имали паническа атака.

Параноя

Параноята е  усещане, че сте застрашени по някакъв начин, дори да няма доказателства или да са много малко. Параноичните мисли могат да се опишат и като заблуди. Има много различни видове заплахи, от които можете да се страхувате и притеснявате.

Параноидните мисли могат да бъдат и преувеличени подозрения. Например някой веднъж е направил лош коментар за вас и вие смятате, че той води кампания на омраза срещу вас.

Всеки има различен опит с параноята. Ето някои примери за често срещани видове параноични мисли.

Може да си мислите, че:

 • за вас се говори зад гърба ви или ви наблюдават хора 
 • други хора се опитват да ви злепоставят
 • има риск да бъдете физически наранени или убити
 • хората използват намеци и двусмислици, за да ви заплашват тайно или да ви накарат да се чувствате зле
 • хората се опитват да ви вземат парите или вещите

Фобия

Фобията е вид тревожно разстройство. Това е екстремна форма на страх или тревожност, предизвикана от определена ситуация или обект.

Ситуация, която предизвиква фобия. Може да знаете, че е безопасно да сте на балкона във високия блок, но да изпитвате ужас да излезете на него. Възможно е дори да не можете да се насладите на гледката зад прозорците вътре в сградата.
Обект, който предизвиква фобия. Може да знаете, че паякът не е отровен или че няма да ви ухапе, но това все още не намалява тревожността ви.
Възможно е дори да изпитвате тази крайна тревожност, когато мислите или говорите за ситуацията или обекта.

Много от нас изпитват страхове от определени ситуации или обекти. Това е напълно нормално. Страхът се превръща във фобия, ако:

 • страхът е непропорционален на опасността
 • трае повече от шест месеца
 • оказва значително влияние върху начина, по който живеете в ежедневието си.

Не забравяйте, че най-добрият начин да се справите с някой от проблемите, е да потърсите специалист!

Източник: MIND

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!