Skip to content

Уебинар: Ваксини - актуално за сезона

На 20 септември се проведе поредното издание от поредицата „Училище за ваксини“, което е в партньорство с УНИЦЕФ и СЗО в България.

Проф.  д-р Борис Богов, началник на клиника по вътрешни болести  при УМБАЛ “Св. Анна”, София, представи темата „Показания и противопоказания за имунизация при лица с бъбречни заболявания“.

„Бъбречните заболявания често се наричат „тихият убиец“ поради липсата на симптоми в по-ранните етапи на болестта, когато лечението е по-успешно“. Оказва се, че България е на едно от първите места в сравнение с другите европейски страни по бъбречни заболявания. България е на последно място по очаквана продължителност на живота – 74.4 години. Около 13-14% са българите с хронични бъбречни заболявания, като средният процент за Европа е около 9%.

„Ежедневно се сблъскваме с пациенти, които никога не са знаели, че имат бъбречен проблем“, сподели проф. Богов. Често това се дължи на факта, че някои хора не са имали среща през целия си живот със своя личен лекар и имат липса на здравна култура.

Ваксини - актуално за сезона

Какво е хронично заболяване?

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) представлява трайно увреждане на бъбречната функция и/или структура с голяма давност – над 3 месеца. „Хроничните заболявания вече ги наричаме пандемия“, заяви проф. Богов.

Чрез масов скрининг, редовни прегледи при личен лекар или нефролог и своевременни профилактични мерки бъбречното здраве може да бъде опазено, припомни специалистът.

Съществуват три рискови групи бъбречно-болни пациенти.

Първите – това са хора с налично бъбречно заболяване, включително с нарушена бъбречна функция, изчислена гломерулна филтрация <30 мл/мин.

Втората група в България (повече от 3500 души) – това са пациенти с хронично бъбречно заболяване в последен пети стадий.

Третата група е съставена от бъбречно трансплантирани пациенти.  

Богов подчерта, че се препоръчва ваксинация срещу пневмококи, Haemophilus infuenze и грип, но внимателно да се подхожда към живите ваксини, тъй като съществува риск от заболяване, свързано с ваксината.

Той  представи данни от Израел, според които хроничното бъбречно заболяване и имуносупресията имат отрицателно въздействие върху ефикасността на ваксините, което показва, че нарушената памет на B-клетките също води до намалена защита.

Рискове от разпространение на ваксинопредотвратими заболявания със започване на новата учебна година

Следващият лектор в „Училище за ваксини“ – д-р Христиана Бацелова, д.м., специалист по Епидемиология на инфекциозните болести, представи темата „Рискове от разпространение на ваксинопредотвратими заболявания със започване на новата учебна година“.

„Края на лятото бележи началото на една повишена заболеваемост от COVID-19 и очакваме нов пик на заболяването“, сподели д-р Бацелова.

Сезонният грип, варицела, морбили, паротит, рубеола са другите, които се разпространяват често след края на летния сезон.

Според научните доклади COVID-19 е с най-висок риск сред децата с хронични заболявания, като най-висок риск от тежко протичане при рискови деца има при наличието на диабет тип 1, обезитас и хронична бъбречна недостатъчност.

„Към януари и февруари месец очакваме сезонният грип да доведе до епидемия. Това обаче не означава, че и преди това не се разпространява. Заболяването може да протече леко, но при други хора може да се наложи хоспитализация и дори са достигне фатален изход“, заяви докторът.

Бацелова опроверга тиражирания сред обществото мит, че малките деца не боледуват тежко от грип, затова не е необходимо да се ваксинират. „Точно малките деца до 5 год. са в рискова група за протичане и затова се препоръчва поставянето на ваксина“.

Тя напомни, че месец октомври е най-подходящото време за поставяне на ваксината срещу грип, тъй като около две седмици са необходими за изграждането на защита.

„Едно от най-подценяваните заболявания – това е варицела“. Най-засегнати са децата, като в 90 % от случаите това настъпва преди навършване на 15-годишна възраст. Средната заболеваемост от варицела-зостер инфекцията за периода 2000-2018 г. в Пловдивския регион е 449, 58 на 100 000.

Ваксината срещу варицела се препоръчва да се поставя от 12-месечна възраст.

Д-р Бацелова обърна внимание и на заболяването от хепатит А, припомняйки, че се предава чрез поглъщане на замърсена храна и вода или чрез директен контакт със заразен човек. Почти всеки човек се възстановява напълно от хепатит А с доживотен имунитет, въпреки че има и регистрирани смъртни случаи. Според докладите на НЦЗПБ се отита спад на заболелите, което до голяма степен се дължи на приложението на ваксината.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!