Skip to content

Инициатива за подобряване на ваксинационното покритие в България

момчил Баев

Инициатива за подобряване на ваксинационното покритие в България чрез комуникационна стратегия и работа с общопрактикуващи лекари в страната

Настояща обстановка

Близо две години от началото на пандемията и почти година от разработването на ваксини срещу COVID-19, България е в дъното на статистиката по отношение на ваксинационното покритие с едва около 30% от популацията.

Обществото е разединено по отношение на ваксините срещу заболяването заради ширещите се фалшиви новини и дезинформация, която залива аудиторията от медиите и социалните мрежи. Човешкият ресурс в системата на здравеопазване е недостатъчен и крайно уморен.

COVID-19 е криза от непознати за нас мащаби и тя налага кризисни интервенции. Сред основните рискове във всяка криза е неподходящото ѝ комуникиране или липсата на стратегически план за управление на комуникацята. На 4 декемри 2020 г. Министерство на здравеопазването прие Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България, който не успя да постигне своите мисия и цел. Основен недостатък на Плана е липсата на Комуникационна стратегия към него, която би начертала пътя за правилното и навременно общуване с обществото по начин, по който здравните власти да са обект на доверие от страна на гражданите и медицинските работници.

Предприети действия

За да се справим с това предизвикателство работим с Министерство на здравеопазването и други здравни власти от началото на пандемията, което кулминира в конкретна инициатива за повишаване на ваксинационното покритие срещу COVID-19 у нас. В началото на м. октомври 2021 г. подписахме споразумение с Министерството, чрез което започна изработката на Национална комуникационна стратегия за COVID-19 и ваксините срещу заболяването, както и целенасочена работа с общопрактикуващите лекари (ОПЛ) във всички 28 области на страната.

Изхождайки от разбирането, че доболничната помощ и ОПЛ в частност трябва да са основният стълб във ваксинационната политика на страната подготвяме професионални дискусии за тези специалисти във всички 28 области на страната. В исторически план, ОПЛ са тези, които винаги са носели основната отговорност за прилагането на ваксините в популацията, но това не се случва в достатъчна степен по отношение на ваксините срещу COVID-19. За целите на дискусиите разработваме специализиран наръчник за работещи в доболничната помощ, който се базира на материали и експертиза на СЗО и УНИЦЕФ, чиито национални представителства у нас са партньори в тази инициатива.    

С изключително висока честота екипът ни получава сигнали за ОПЛ, които казват на своите пациенти „за сега“ да не се ваксинират, да изчакат или изобщо да не го правят, защото е риск за здравето. Всички научни доказателства опровергават подобни тези, а ваксините остават за сега единственото ни средство да се борим с пандемията. В дискусиите с работещите в доболничната помощ ще адресираме всички теми, свързани с имунитета, съпътстващи и хронични заболявания на пациентите, които са причина за техните колебания, често срещани митове и неверни твърдения за ваксините, както и специфични методи на комуникация на ваксините с пациенти.

Източници на финансиране

Подкрепа за Фондация Астра Форум в рамките на тази инициатива е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Фондация Астра Форум и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. Фондацията е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!