Skip to content

Украински фестивал (28.08.2022 г.)

Близо 40 хиляди са децата от Украйна, които заедно със семействата си са намерили временен дом в България. Всички те имат нужда да продължат живота си по начин, възможно най-близък до този, който са имали в своята родина. Това означава, че е много важно децата да посещават детски градини и училища, да намерят нови приятелства, да се интегрират максимално лесно и бързо. За да се включат в българската образователна система, украинските деца трябва да покрият здравните изисквания, които са задължителни и за всички български деца.

Украинският фестивал, който се проведе в  Южния парк в София на 28 август, беше подходяща възможност  за Фондация Астра Форум да промотира каузата за включване на украинските деца в българската образователна система, като в рамките на фестивала разпространявахме информационни материали, свързани със здравните изисквания за това.  Това е продължение на дейностите ни през последния месец, когато успяхме да проведем над 20 срещи с украински бежанци в областите Варна, Добрич и Бургас. По време на тези сесии разказахме подробно за всички необходими медицински изследвания и вакснини, които са задължителни за прием за дете в българско детско заведение или училище. Тази мисия Фондация Астра Форум осъществи с подкрепата на представителствата на УНИЦЕФ и СЗО в България и в партньорство с Министерство на здравеопазването и Фондация ФАР. Инициативата е част от кампанията #Back2School на УНИЦЕФ. Брошурата, изготвена от Фондация Астра Форум специално за информационните срещи, е изключително полезна и практична. Тя е написана на украински език и е достъпна в дигитална среда, освен на хартиен носител (брошурата е достъпна тук на български и украински).

Изключително щастливи сме, че освен  важната информационна кампания, която проведохме на 28 август в София,успяхме да  подпомогнем и участието във фестивала на 30 украински деца, временно настанени по Черноморието. Това се случи в партньорство с хуманитарната украинска асоциация в България „Оранта“.  Талантливите младежи са победители в различни категории на конкурси за таланти, провели се във Варна по-рано през лятото.  Техните прекрасни детски души са въплътени в красивите рисунки, които показаха и в столицата. Човек не може да остане равнодушен, гледайки тези картини. Това са картини-молитви, картини на надеждата. Всички събрани средства от благотворителната изложба са за в полза на децата.

Фондация Астра Форум има привилегията да познава таланта на тези деца. Ние сме впечатлени от техния силен дух и желание да развиват артистичните си умения в трудни времена и в друга държава. Именно затова подкрепихме желанието им да участват в Украинския фестивал в столицата и се ангажирахме със задачата да осигурим транспорт за тях, техните родители и ръководители от Варна до София. Не успяхме да се въздържим и да не купим някои от картините, за да ни вдъхновяват ежедневно за работа, посветена на стойностни каузи.

Сътрудничеството между Фондация Астра Форум и сдружение Оранта се развива в различни направления. По време на информационните срещи с украински семейства, проведени по Черноморието, получихме съдействие от тяхна страна за разпространение на материали и популяризиране на събитията. Мисията да споделим възможностите за интегриране на украинските деца в българската образователна система ни обедини. 

Украинският фестивал в София беше подарък за столицата от украинската общност, в знак на благодарност за оказаната помощ и подкрепа в тези трудни дни.

По време на фестивала българската публика се запозна с украинските майсторки и техните творения. Проведоха се уъркшопове по украинско изкуство и творчество за всички гости. Бяха представени различни изложби, свързани с Украйна. А вечерта организаторите зарадваха всички посетители с музикален концерт! В първата част на представлението украинци деца и възрастни изпяха украински и български песни, а във финалната част присъстваха известни украински и български групи.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!