Skip to content

Уебинар: Ваксинопрофилактиката от различни ъгли

На 30 май Фондация Астра Форум, в партньорство с Министерство на здравеопазването и УНИЦЕФ, проведе 8-ми пореден уебинар “Ваксинопрофилактиката от различни ъгли” от поредицата „Училище за ваксини“. На фона на застрашителния спад във ваксинационното покритие в България, Фондация Астра Форум предлага поле за диалог и представя различни гледни точки за идентифициране на проблемите и намиране на верните решения.

Председателят на фондацията Момчил Баев д.м., откри уебинара и представи участниците – доц. Светлин Цонев, кардиолог, д-р Мирослава Киселкова, началник отдел ПЕК в РЗИ Бургас и Ваня Добрева, председател на асоциация “Хипофиза”.

сърдечно-съдови усложения

Пандемията от COVID-19 открои много сърдечно-съдови усложнения и ни научи да се справяме с тях, сподели доц. Цонев. Той направи обзор на препоръките за справяне с усложненията след ваксинация, като подчерта, че рисковете след ваксинация са несравнимо по-малки – 1 на 100 000, в сравнение с усложненията и процента на хоспитализации при заболяване. Рискът от възникване на артериални и венозни съдови инциденти остава висок и в продължение на 12 месеца след преболедуване. COVID-19  усложнява редица съпътстващи заболявания като затлъстяване, диабет и хипертония, а лошият контрол на тези заболявания е причина за високата смъртност в България. Доц. Цонев беше категоричен, че ваксините са безопасни за пациенти със сърдечно-съдови заболявания и е необходимо да бъдат профилактирани чрез тях.

Украинските бежанци

Като представител на РЗИ Бургас, един от районите с най-голямо струпване на украински бежанци, д-р Мирослава Киселкова изложи въпроса за ваксинопрофилактиката на пребиваващите в България украински граждани. В ситуации на военни конфликти ваксинопрофилактиката при мигранти и бежанци е особено важна, тъй като рискът от епидемични взривове се увеличава поради недоброто функциониране на здравните им системи в ситуация на война, заяви д-р Киселкова. Включването на бежанците с временна закрила в системата за медицинско обслужване и въвеждането на механизми за контрол на имунизационния им статус откроява и редица възпрепятстващи обстоятелства, които д-р Киселкова отбеляза – големият брой украински граждани без статут за временна закрила, разликата в имунизационните календари на България и Украйна, езиковата бариера, честата смяна на мястото на отсядане, погрешното изписване на имената на бежанците. Специалистът подчерта, че успешната интеграция на украинските бежанци зависи от доброто взаимодействие между общинските органи, здравните власти, социалната и образователната система.

Председателят на асоциация “Хипофиза” Ваня Добрева се спря на проблемите в здравното обслужване на украинските граждани в България – отдалеченост на местата на настаняване от здравни и детски заведения, късното включване на бежанците в здравната система, ограничен достъп до лични лекари, което затруднява и ваксинирането, липса на здравни осигуровки и здравно обслужване на хора с инвалидност и др. Тя постави въпроса за интегрирането на украинските граждани с медицински специалности в здравната система в България и призова за обединяване на усилията на двете общини с най-голям брой украински бежанци – Варна и Бургас.

В последващата дискусия представителят на РЗИ Бургас и председателят на асоциация “Хипофиза” набелязаха съвместни действия.

Въпроси имаше от присъстващите на уебинара към доц. Цонев за специфично усложнение след прекаран COVID-19 и за разликата в сроковете на възстановяване от сърдечно-съдови усложнения след ваксинация и преболедуване. Доц. Цонев отговори, че в редките случаи на усложнения след ваксинация се постига пълно възстановяване за кратък срок, докато дори частично възстановяване след преболедуване може да отнеме години.

Момчил Баев, д.м, председател на Фондация Астра Форум благодари на присъстващите на срещата и подчерта, че целта на тези срещи е именно да бъдат търсени пресечните точки между институциите и различните организации за ефективно разрешаване на проблемите.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!