Skip to content

Уебинар: HPV- свързаните заболявания и ваксинопрофилактика

На 21 март се проведе уебинарът “HPV – свързаните заболявания и ваксинопрофилактика”. Той е част от поредицата “Училище за ваксини” – инициатива на Фондация Астра Форум, която е в партньорство с Министерство на здравеопазването и УНИЦЕФ България.

Лектори на събитието бяха:

–  проф. д-р Мира Кожухарова, епидемиолог

–  д-р Татяна Ралчева, педиатър

– д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар

– Момчил Баев, д.м., Фондация Астра Форум.

Ваксинацията: Най-рационалният подход

Проф. Кожухарова започна уебинара, напомняйки, че ваксините са най-ефикасното средство за борба с причинявани от инфекциозни агенти заболявания, защото предотвратяват възникването им. “Ваксинацията е лесен, безопасен и сигурен начин за предпазване от развитие на опасни заболявания”, каза проф. Кожухарова. Тя определи ваксинацията като най-рационалният подход за предпазване от инфекциозни болести.

Високорисковите HPV са 14. Те причиняват рак на маточната шийка, на вулвата, вагината, ануса, пениса, орофарингеален рак, както и генитални брадавици и повтаряща се респираторна папиломатоза. Епидемиологът заяви, че ваксинацията срещу HPV представлява универсално средство, ефективно за предпазване от всяка една от тези различни нозологични единици. Тя подчерта голямото значение на ваксинопрофилактиката като най-достъпната профилактична мярка. “Ваксинопрофилактиката дава възможност да се преодолее социално-икономическото неравенство между хората в една важна област на здравеопазването – предпазването от заболявания, причинени от патогенни микроорганизми.”

Профилът на България в ЕС на неравенствата в онкологията, който е публикуван тази година, показва, че в България средната очаквана продължителност на живота е сравнително по-ниска в сравнение с очакваната продължителност на живота средно за страните в ЕС. “Това вече е един вид неравенство”, каза проф. Кожухарова. 

Стана ясно също, че България е единствената страна в ЕС, в която смъртността от рак се увеличава – от 229 смъртни случая на 100 000 през 2011 г. на 242 през 2019 г. Увеличението при мъжете е 8%, а при жените 5%.

По думите на епидемиологът различията не са само между страните. Така например, за 2017 година има данни по области в страната ни за неравенството на заболяванията. 

България е една от страните в ЕС с най-нисък обхват за РМШ и с най-голямо социално икономическо неравенство по отношение на участието на жените в този скрининг. Оказва се, че за 2019 г. само 45 % от жените над 15 годишна възраст съобщават, че са се изследвали през последните 3 години. “Тези данни показват, че в България трябва да имаме по-специален подход към мерките за борба с РМШ”, каза професорът. 

Кожухарова представи и Глобалната стратегия на СЗО за елиминирането на рака на маточната шийка, която е приета през 2020 година от 194 страни. Основната цел на стратегията е “90-70-90”. 

“90 % от момичетата да бъдат ваксинирани с HPV ваксина до навършване на 15 години. 70 % от жените на 35 и 45 години да бъдат скринирани с високо специфично изследване. И 90 % от жените с открито заболяване на маточната шийка да получат лечение и грижи.”

Данни от реалната практика за ефективността на ваксинацията

Следващият лектор, д-р Татяна Ралчева, представи темата “Данни от реалната практика за въздействието и ефективността на ваксинацията срещу HPV”. 

“Ние говорим много за ваксините, но нека да видим в реалната практика”, каза тя. “Известното е, че откриването на питейната вода е едно от най-големите открития в медицината. На второ място е откриването на ваксините, което е довело до спасяването на милиони човешки животи по света.” 

Д-р Ралчева разказа за италиански лекар, който забелязал, че монахините не заболяват от РМШ. На него му хрумва, че вероятно причината е, че те не правят секс. Благодарение на това откритие започват проучвания, изследвания, търсения, докато се открие човешкия папиломен вирус. 

По думите й в света всяка година се откриват по 624 000 души, които са заразени с HPV. 510 000 годишно има случаи на рак на маточната шийка, а при мъжете има 9 900 случая годишно на анален карцином. 

Ралчева припомни, че 9-валентната ваксина срещу HPV допринася за осигуряване на широка защита срещу определени HPV-свързани карциноми и други заболявания. 

“Ползите в реалната практика от програмите за ваксинация срещу HPV се проявяват с течение на времето”, зави специалистът. “При персистиращата HPV инфекция и при аногениаталните брадавици може да видим резултат още в близките месеци, докато при цервикални, вулварни, вагинални и анални преканцерозни лезии са необходими години. Затова непрекъснато се правят проучвания и се събират данни.”

Ралчева поясни, че мултикохортната ваксинация и високото ваксинационно покритие повишават защитата спрямо генитални брадавици. Тя даде пример с проучване, според което еднокохортната ваксинация и/или ниското ваксинационно покритие при повече от 50 %, наблюдава се спад на заболелите едва с 5 %. Проучването показва, че при мултикохортната ваксинация и високото ваксинационно покритие спадът е с 63 %. 

“В обобщение, данните от практиката показват, че ваксинацията от HPV допринася за понижаване на заболяванията”, завърши д-р Ралчева.

Националната програма

Д-р Мирослав Спасов представи „Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка и ролята на общопрактикуващите лекари.

“За съжаление, общопрактикуващите лекари в своето ежедневие сме принудени да оборваме хиляди митове – както за социално значими заболявания, така и за ваксини.”

Ракът на маточната шийка е втората водеща причина за смърт от рак при жените между 15 и 44 години в България. Според НСИ , разпространението на РМШ в България е нарастващо – 15 691 случая през 2017 г., а 16 006 през 2019 г. Д-р Спасов заяви, че заболяемостта от рак на маточната шийка за България е близо два пъти по-висока от средната за Европа (28.7 на 100 000 жени в България, при средната за Европа – 13.4 на 100 000 жени).

“Доказано е, че лошата хигиена при мъжете се образуват канцерогенни вещества, които са отговорни именно за образуването на РМШ. Статистика показва, че в страните от Близкия изток, където половата хигиена е издигната в култ, има много по-малко заболели от HPV в сравнение в Европейските страни”, каза д-р Спасов. 

По думите му България е с едва 3 % ваксинално покритие против HPV, сравнено с около 30 % средно за Европа. Д-р Спасов призова за по-усилена работа на ОПЛ в посока високо ваксинационно покритие. 

Той представи целевите групи по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. Основната целева група са момичета на 10 до 13-годишна възраст. При тях се прилагат две дози HPV ваксина с 6-месечен интервал между приемите. Другата целева група са родители и млади жени до 25-годишна възраст. 

Добрите практики по света

Момчил Баев, д.м, основател и председател на Фондация Астра Форум, представи темата “Създаване на HPV коалиция в България и добри практики от света в борбата с HPV-свързаните заболявания”. Той припомни, че на 9 март се създаде национална, експертна, неправителствена коалиция за действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус.

Коалицията е подкрепена от от Световната здравна организация, Националната мрежа на децата и Портал на пациента. Част от присъединилите се към каузата са доц. Антоанета Томова, доц. Илия Карагьозов, Доц. Михаил Околийски, проф. Радка Аргирова, д-р Христиана Бацелова и др.

Причината за създаването на коалицията е тревожната тенденция – в България всеки ден умира една жена от рак на маточната шийка (HPV), а 44 жени се диагностицират с HPV. Оказва се, че страната ни е на трето място в Европа по заболеваемост и на четвърто по смъртност от този тип рак, който се причинява от HPV.

“По време на срещата се обсъдиха някои решения”, каза Баев.

Едно от тях е да се обмисли разширяване на обхвата на ваксинацията срещу HPV, така че да обхване както момичетата, така и момчетата. Понастоящем само момичетата имат право на ваксината, но имунизацията на момчетата може да окаже значително въздействие върху намаляването на честотата на заболяванията, свързани с HPV. 

Другото предложение е коалиция HPV да изисква всяка година да бъде правена равносметка от МЗ за изпълнението на програмата за ваксиниране срещу човешкия папиломен вирус. 

Нагласата на медиците към ваксините да се подобри, беше другото решение. Лекарите, които не са съгласни с нещо в медицината или не знаят достатъчно за него, да търсят информация, вместо да го отричат необосновано.

И не на последно място, медиите, пишейки за парите за здравна профилактика – да го описват не като за разход, а като инвестиция. 

Момчил Баев, д.м, обърна внимание на ваксинирането и на момчета. 

“Все повече държави вече препоръчват ваксинирането на момчета”, заяви той.   До 2020 г. някои от държавите, разширили ваксинацията и за момчета са именно Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Израел, Италия и Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Швеция и Швейцария,Туркменистан и Обединеното кралство . Това се вижда от графиката на European cancer organization през 2022 г.

В САЩ също успешно се застъпиха за одобрението на ваксината за момчета. Там обаче процентът на ваксинираните все още е под 50 %. От септември 2019 г. и момчетата, и момичетата на възраст 12/13 години в Обединеното кралство могат да бъдат ваксинирани (момичетата се ваксинират от 2008 г. насам).

Освен това, Словения също е разширила обхвата си до неутрална по отношение на пола ваксинация наскоро тази година (септември 2021 г.), а Гърция също преминава към полово неутрална ваксинация през 2022 г. 

Баев подчерта, че Австралия е на път да стане първата страна в света, която ще премахне рака на маточната шийка още през 2028-2035 г, според проучване на Cancer Council NSW.

“Страна без рак на маточната шийка – това може да бъде постигнато чрез комбинация от трите основни стълбици – ваксинация срещу HPV, скрининг и лечение на предракови и инвазивни ракови заболявания, сочи проучване.”

Момчил Баев, д.м, представи статистика в The Lancet, която показва базовите оценки за възрастово стандартизирана годишна заболеваемост от инвазивен рак на маточната шийка и свързаната с него смъртност от 2015 г. до 2100 г. “Тези оценки са изчислени при предполагаемо продължаващото високо ваксинационно покритие и използването на скрининг. 

Елиминирането на рака на маточната шийка (четири нови случая на 100 000 жени всяка година) се очаква да се случи през 2028 г. Ако съществуващият скрининг продължи, честотата на рак на маточната шийка ще достигне 0.57 случая на 100 000 жени през 2100 г., което е с 91% по-ниско в сравнение с 2006 г.”

Основателят на Фондация Астра Форум завърши с необходимостта от комуникация между лекар и пациент за повишаване на имунизацията, представяйки “Междуличностно общуване за имунизация – Наръчник за здравни работници”. 

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!