Skip to content

Намаляване на стреса по метода на "Осъзнатото възприемане на картините"

Възможно ли е човек да се свърже с картина? Или пък тя да повлияе на неговото състояние в момента…или дори да го промени? Да, това казва Мариана Петрова, основател на креативно студио Артиед, което в партньорство с Фондация Астра Форум проведе уъркшоп за психично здраве за медицински специалисти чрез съзерцание на изкуство. 


В последната събота от месец октомври Фондация Астра Форум, съвместно със студио Артиед, организира арт терапия за медицински специалисти, които имат афинитет към изкуството. Инициативата е част от дейностите за подобряване на психичното състояния на лекарите и другите специалисти в България. 

В продължение на 4 часа участниците успяха да се потопят в метода на осъзнатото възприемане на картините

Чрез него човек се учи как да гледа картините и как да се свърже с тях; да вижда различните елементи и да ги пречупва през своето собствено минало и преживявания. Това е така, защото на базата на това, което човек е преминал в живота си или преминава в момента, то той вижда една картина по различен начин. Дори е възможно през различните етапи или моменти от житейския си път да оцени една и съща картина по различен начин. Веднъж преминал през метода, то той може да бъде прилаган винаги, когато човек е на изложба или застане пред картина. Методът не е история на изкуството, защото всеки сам се опитва да разкодира какво точно му говори картината и какво тя означава за него самия точно тук и сега. 

Мариана Петрова запозна подробно участниците с фазите, през които се преминава при метода на осъзнатото възприемане на картините, както и с елементите, които се наблюдават в едно произведение, а именно: композицията; цветовете; формите; линиите; контурите; фигурите, които ни карат да си спомняме за нещо, което ни се е случило; баланса; символите. 

По време на събитието бяха разгледани 5 картини, сред които “Люлката” на Фрагонар; “Слънчогледите” на Винсент ван Гог; “Жена с гръб към отворен прозорец” на Анри Матис; “Автомат” на Едуард Хопър; картина на Миро, както и на Кандински – “Кръгове в кръга”. Обсъждането на картините преминава през следните етапи: безмълвно съзерцание на картината в рамките на минути;  описание на това, което се вижда, като човек се абстрахира от емоциите си в момента, а казва само това, което реално наблюдава; интерпретация на емоциите – какви чувства поражда това, което виждаме на картината; кои елементи по-конкретно ни влияят и защо; формулиране на основното послание на картината според всеки един; свързване на картината със случка от живота ни. Всички картини бяха специално подбрани и пречупени през призмата на темата за стреса на работното място и в ежедневието.

Всеки участник имаше възможност да изкаже своята гледна точка, да сподели своите емоции, породени от съзерцаване на картината, както и различни ситуации от живота си, с които я асоциира. Освен всичко това Мариана Петрова разказа за историята на всяка една картина; нейният автор и любопитни факти, свързани с нея. 

В последният етап на събитието се състоя и практическата част от него, а именно – създаване на колаж от различни материали, включително и от разгледаните картини. Чрез този метод всеки имаше възможност да изрази собствените си моментни емоции, както и бъдещи перспективи и планове. 

Разделихме се с участници с обещание за нови бъдеще срещи. Всеки изказа своята благодарност и си тръгна с нещо ново научено…преживяно и споделено. 

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!