Skip to content

Семинар по проблемите на имунизациите в Стара Загора

Община  Стара Загора беше домакин на поредния семинар за общопрактикуващи лекари и специалисти на тема: „Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите“.

Събитието бе открито от д-р Момчил Баев, председател на фондация Астра Форум, а по темата говориха д-р Мира Кожухарова, епидемиолог и д-р Георги Василев, психиатър.

„На фона на неотминаващата заплаха от COVID-19, кризата с бежанците от Украйна е допълнително предизвикателство пред здравната система в България“, отбеляза д-р Баев във встъпителното си обръщение към аудиторията.

„Понижението във ваксинационния обхват на населението през последните години, е повод за тревога, тъй като носи риск от избухване на епидемии от инфекциозни заболявания, каквито скоро не сме виждали. Те по нищо не отстъпват на тази от COVID-19.“, сподели притеснението си от ситуацията проф. Кожухарова.

Тя обърна специално внимание за имунизацията срещу морбили, като акцентира върху препоръките на Европейския съюз за 95% ваксинационно покритие срещу болестта. Към момента тази цел все още не е постигната.

Тя обърна специално внимание за имунизацията срещу морбили, като акцентира върху препоръките на Европейския съюз за 95% ваксинационно покритие срещу болестта. Към момента тази цел все още не е постигната.

Според д-р Кожухарова преди пандемията от COVID-19  не е имало сериозен проблем с поставянето на ваксините, дори напротив, след 2000 г. много държави разширяват имунизационните си календари със задължителни ваксини. След пандемията броят на ваксинациите в световен мащаб рязко намалява и много деца понастоящем не са имунизирани. Задължително е това да бъде наваксано, защото ваксинопрофилактиката е най-достъпният, най-ефективният и най-евтиният метод за справяне със заразните болести.

Във втората част на семинара, д-р Георги Василев сподели своя опит с метода на мотивационното интервюиране, който се оказва изключително подходящ за справяне с колебанията относно ваксинация сред пациентите.

Този подход за първи път е приложен от Уилям Милър, американски психиатър, по отношение на страдащи от алкохолизъм пациенти в Ню Мексико, САЩ. В основата на тази стратегия е смяна на технологията на комуникация между лекар и пациент. Целта е да се постигне промяна в поведението. Важно е да се определи първоначалното състояние на пациента, т.е. да знаем „къде е пациента“ по отношение на ваксинацията (в конкретния случай), за да може да се повлияе в желаната посока на мислене и действие. В тази връзка д-р Василев насочи разговора към дефиниране на т.нар „трудни пациенти“ по отношение на комуникацията, както и предложи подходи за общуване с тези групи хора.

Всичко разказано в лекторната част, беше затвърдено с практическа демонстрация на комуникацията лекар-пациент.

Семинарите за лекари в извънболничната помощ се организират от Фондация Астра Форум с подкрепата на коалиция от партньори – Министерство на здравеопазването и РЗИ, Фондация Америка за България, Българското сдружение по иновативна медицина и АрФарм, Офисите на СЗО и УНИЦЕФ в България.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!