Skip to content

Спасяването на българските евреи

България е една от малкото европейски страни, която успява да спаси от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи по нашите земи.

Историята

През 1943 година лудостта на Втората световна война продължава да сее разруха из Европа. Концентрационните лагери, сред които Аушвиц, Майданек и Треблина са смъртна присъда за всички, попаднали там.

Именно в Треблинка трябва да бъдат депортирани българските евреи. Влакът е трябвало да бъде композиран в Пловдив.

С безпрецедентната подкрепа на духовен, интелектуален и политически елит, държавният глава Цар Борис III не допуска евреите с българско гражданство да отпътуват към сигурна смърт. В защита на българските евреи се обявяват и 43 депутати, начело с подпредседателя на събранието, Димитър Пешев, Българската православна църква, интелектуалци, писатели, художници и обикновени граждани. Те отправят публично своето протестно писмо до министър-председателя:

“Честта на България и на нейния народ е не само въпрос на чувство. Тя е преди всичко елемент на нейната политика.”

На 9 март 1943 година е отменена заповедта на депортацията на евреите, а на 10 март са освободени част от задържаните евреи.

Така е спряно депортирането на близо 50 000 души 

към концентрационните лагери в Германия. 

Всъщност българската държава спасява от преследване не само евреите, които са български граждани, но и няколко хиляди евреи чужди поданици чрез свои дипломатически представители в чужбина, чрез Международния червен кръст и т.н. Това обяснява и защо България е единствената страна в Европа през Втората световна война, в която след края на войната евреите са повече, отколкото в началото.

Спасяването на българските евреи е единствен по рода си акт, с който цял народ се опълчва срещу антисемитската политика в годините на Втората световна война.

Знаете ли, че...

  •  Приблизително 6 милиона са евреите, станали жертва на систематичното нацистко преследване.
  • Правителства и експерти от различни държави, сред които и България, са обединени в Международния алианс за възпоменание на Холокоста (International Holocaust Remembrance Alliance). Към днешна дата мрежата на IHRA обхваща над 40 държави, както и ключови международни партньорски организации, представители на водещи световни институции.

Филми за Холокоста, които да гледате:

  1.  “Списъкът на Шиндлер”
  2.  “Пианистът”
  3.  “Хари Хафт”
  4.  „Изборът на Софи“
  5.  „Момчето с раираната пижама“

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!