Skip to content

Психично здраве за медицински лица: Среща със студенти от Стара Загора

Фондация Астра Форум проведе среща със студенти и преподаватели от Стара Загора на 4.03.23 година. Темата е отново психичното здраве. Датата, която избрахме не е никак случайна – 4 април е денят на специалистите по психично здраве.
Разговорите ни бяха насочени към превенция на стреса на работното място, как да разпознаваме ”бърнаут” и какво представляват груповите сесии с психотерапевти, които провеждаме като пилотна инициатива в София с подкрепатана UNICEF България.

Това е втората поредна среща със студенти от медицинските университети в страната, като фондацията ще продължи да се среща със студенти и да информира за превенцията от стрес на работното място. 

Защо е важна за студентите?

Все повече проучвания показват, че младите лекари, включително и студенти по медицина, имат два пъти по-голям риск от прегаряне в сравнение с по-възрастните медицински специалисти.

В националното проучване за обучение на General Medical Council за 2021 година една трета от стажантите съобщават, че са се почувствали в „бърнаут“ до висока или много висока степен вследствие на работата си, повече, отколкото в предпандемичните години.

Екипът на Фондацията задава два въпроса по време на събитието. Единият е: „С какво асоциирате доброто психично здраве?“, а другият: „Готови ли сте за постоянен стрес на бъдещото работно място?“. 

На първия въпрос отговорите са разнообразни според усещанията и разбиранията на всеки един. Според някои доброто психично здраве е баланс между семейство и работа, според други хармония с природата, а според трети професионална удовлетвореност. Това, което прави впечатление обаче е, че голяма част от студентите отговарят на втория въпрос с „да“.

Препоръки

Фондация Астра Форум отправи призив с няколко съвета: 

  • Стресът не може да бъде норма.
  • Натоварването не може да бъде стандарт.
  • Игнорирането на близки не трябва да бъде за  сметка на работата.
  • Любовта не може да чака да стигнете найвисокия си професионален връх.
  • Почивката не означава липса на отдаденост в  професията.
  • Психотерапията не е срамно нещо и не ви прави луди„.
  • Започнете да съхранявате себе си от ДНЕС.

 

Междуличностно общуване

Друга важна тема, която Момчил Баев, д.м, основател и председател Фондация Астра Форум представи, беше насочена към междуличностното общуване между лекар и пациент. „Здравните работници играят основна роля за поддържането на общественото доверие в имунизацията“, каза той.

Как да повлияем върху мнението на пациентите?

„Важно е да водите кратки разговори, ако се налага в дълъг период от време. Също така да покажете, че темата е отворена за обсъждане.“

Първо: Определете нагласата на пациента – дали приема ваксини и дали отказва ваксините, заемайки яростно “антиваксърска позиция”, колебае ли се, заинтересован ли е и т.н.

Второ: Разберете причината за опасенията – вариантите са много – може да приема ваксините, но да отлага поради някакви причини.

Трето: Съсредоточете се върху притесненията – питайте за странични ефекти, споделете опит, задавайте въпроси.  Задавайте отворени въпроси – „Какво? Как? Кажете ми..“. Освен това, трябва да изслушвате пациента, да показвате интерес, към това което има да каже, както и да проявявате уважение към неговите ценности и намерения.

Четвърто: Искайте разрешение преди да излагате факти. Споделете знания, за да пробвате да изградите доверие.

Пето: Препоръчайте горещо ваксинацията, но избягвайте конфронтацията. При влизане в спор много по-трудно ще бъде някой да ви повярва и да ви се довери. Проявете мъдрост!

Шесто: Информирайте за рисковете, до които отказа от имунизация води.

На събитието беше представено изданието „Междуличностно общуване. Наръчник за здравни работници“.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!