Skip to content

Професионална дискусия за ползите от ваксините срещу COVID-19

Екипът ни организира професионални дискусии за ползите от ваксините срещу COVID-19 със специалисти от доболничната помощ. Дискусията, реализирана през изминалата седмица, е част от серия събития, които ще обхванат всички области на страната.

Инициативата дава възможност на лекарите да споделят добри практики при комуникацията с пациенти относно ваксинацията срещу COVID-19 и да обсъдят стратегии за адресирането на притесненията на гражданите с нашия екип от специалисти. Основен акцент поставяме върху отношението на гражданите, които все още не са си поставили ваксина, но имат намерение да го направят. Тяхното колебание е резултат от агресивна дезинформация, а не на отрицание на ваксинацията по принцип. Оборването на фалшиви новини с лесно проверими факти от лекарите ще ускори процеса по имунизация срещу коронавирусната инфекция. Сред проблеми пред желанието за ваксинация в България е и силното политизирана на темата в страната. От друга страна, проучвания показват, че българинът силно вярва на своя личен лекар, което позволява на общопрактикуващите лекари в България да влияят на настроенията на пациентите си към ваксините. Усилията в тази посока ще пречупят тенденциите и ще променят незавидното последно място, на което България се намира по имунизационен обхват срещу COVID-19. 

Срещата продължи повече от два часа, а водещи бяха проф. Радостина Александрова – вирусолог от БАН и д-р Христиана Бацелова – епидемиолог от Медицински университет – Пловдив. Те отговаряха на въпросите на участниците и представиха стратегии за преодоляване на притесненията сред пациентите им.

Серията от професионални семинари със специалисти в доболничната помощ се осъществява със съдействието на Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции, българските офиси на СЗО и Уницеф, Центъра за анализи и кризисни комуникации, както и редица други национални и международни организации и различни експерти.

Следващите дискусии ще се проведат в Пловдив и Плевен.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!