Skip to content

Превенция на психичното натоварване за медицински лица и защита от стреса на работното място

Когато сме изправени пред криза, тя засяга негативно на първо място психичното ни благосъстояние. То, по ирония, е и това, което на първо място ни помага да издържим и преживеем същата тази криза.

Не само покрай пандемията от COVID-19, но тогава значително, здравните работници се намират на фронтовата линия. В болниците, както и в сектора на грижите като цяло, много работници заплащат за работата си с живота си.

Медицинските работници са хората, които успокояват с експертните си мнения, извършват животоспасяващи операции, съветват в кризисни моменти и взимат важните решения. Тези, които не са били част от здравеопазването, трудно биха могли да оценят стреса, на който са подложени медицинските специалисти и психическото натоварване, което носи със себе си призванието да бъдеш лекар.

С развитието на COVID-19, психическото напрежение сред лекарите е достигнало невиждан досега пик. Има много доклади от цял ​​свят, които установяват, че здравните работници имат значителни нива на самооценка, тревожност, депресия, симптоми на посттравматично стресово разстройство или просто “прегряване” в работен план.

фондация астра форум за психичното здраве

Ние, от Фондация Астра Форум се посвещаваме на инициатива, свързана с терапевтирането на медицински работници, защото поддържането на психичното здраве на медицинските лица е важна част от общественото здраве.

Всеки, който работи в лечебно заведение в град София и желае да се включи в опорна група за превенция от “бърнаут”, може да се запише като участник. 

Два дни в месеца (този ден винаги е петък) ще се провежда терапия с група от 7 до 10 човека, насочена към благосъстоянието на психичното здраве на работещите в болнична среда.

Фондация Астра Форум се ангажира с идеята и поема голяма част от разходите. 

От участниците ще е необходимо заплащането само по 20 лв. на сесия при психотерапевта. Предвид сложността на начинанието и ангажирането на специалисти в такава материя, смятаме, че заложеният принос от страна на участниците е съвсем символичен.

Вярваме, че трябва да бъде нарушено мълчанието около психичните проблеми чрез предприемане на мерки по отношение на стигмата и да бъдат вложени инвестиции в подкрепа на медицинските специалисти, отговорни за живота на хиляди.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!