Skip to content

Сливен – последен семинар за сезона

На 19.07, в залата на Регионалната здравна инспекция в град Сливен се проведе последния за сезона семинар за общопрактикуващи лекари и специалисти. Събитието се инициира от фондация Астра Форум и е част от национална програма за повишаване на имунизационното покритие в България.

Лектори на събитието бяха епидемиологът  д-р Мира Кожухарова и д-р Георги Василев, психиатър.

Във встъпителното си обръщение д-р Момчил Баев, председател на фондация Астра Форум, обърна внимание на това че застъпващите се и наслагващи кризи, тази с COVID-19, чиято нова вълна настъпва, и кризата с украинските бежанци, са сериозно предизвикателство пред здравната ни система. Необходими са съвместни усилия, на институциите, специалистите и обществото, за справянето с тях.

Лекторната част беше открита от проф. Кожухарова, която представи подробна информация за ваксините, включени в имунизационния календар на България, както и данни за ваксинационното покритие на всяка една от тях в последните години. Тя сподели тревогата си от намалението в процента имунизации, както в световен мащаб, така и в България. Това е в резултат на пандемията от COVID-19 и следва пропуснатите ваксинации да бъдат наваксани.

Д-р Кожухарова разгледа и проблема с антиваксинационните движения, които се развиват в последно време. Тя препоръча на специалистите да бъдат добре подготвени на тема ваксинология и посъветва за адекватна комуникация между лекари и пациенти. Тя потвърди, че ваксините са едни от най-изследваните лекарствени продукти по отношение на тяхната безопасност. „Най-лошото за една ваксина е, тя да не е достатъчно ефективна“, добави още проф. Кожухарова.

Обърнато бе внимание на важността на колективния имунитет, който се постига при висок ваксинационен статус на населението и води до силно ограничаване в предаването на заразни заболявания.

Аудиторията беше въвлечена в дискусия и се споделиха някои основни проблеми на местните лекари по отношение на ваксинациите, като се открои този с уязвимите групи от населението.

Фокус в презентацията на д-р Василев беше прилагането на метода на мотивационното интервюиране за справяне с ваксинационните колебания на пациентите. Той разказа за успешното имплементиране на този подход, използван при различни други здравни проблеми, в убеждаването на пациента относно необходимостта от ваксинация.

Разгледаха се основните стъпки в смяната на подхода за общуване с пациента. Наблегна се на провеждането на разговор за промяна, поставяне на определена задача , както и изграждане на партньорство между лекар и пациент.

Дефинирани бяха няколко категории т.нар. „трудни пациенти“, като д-р Василев предложи различни техники за успешна комуникация с тях.

Лекцията завърши с практическа демонстрация на метода на мотивационното интервюиране, което затвърди наученото от презентацията.

Фондация Астра Форум изказва благодарност на фондация „Америка за България“, представителствата на СЗО и УНИЦЕФ в България, Министерството на здравеопазването, Български лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българското сдружение по иновативна медицина и АрФарм  за подкрепата и партньорството в организирането на всички проведени до момента обучителни семинари, част от  национална програма за повишаване на имунизационното покритие в България.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!