Skip to content

Семинар по проблемите на имунизациите в Монтана

09.06.2022 г.

Дискусия на тема „Комуникацията лекар-пациенти относно ваксинацията“ се проведе в сградата на Регионална здравна инспекция в град Монтана. Поканени бяха всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната помощ. Семинарът се осъществи по инициатива на Фондация Астра Форум и е част национална програма за повишаване на имунизационното покритие у нас

По темата „Имунизациите – основно средство за борба със заразните болести“ говори доц. Любомира Николаева Гломб, завеждащ отдел Вирусология в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Тя започна изложението си с притеснителното наблюдение в последните години на спад във ваксинационния обхват сред населението в световен мащаб. Причина за това е не само пандемията от COVID-19, но и повсеместно разпространяваната невярна информация относно ваксините. Налице е повишено недоверие и засилени опасения към недоказани нежелани събития, свързани с имунизациите. Важно е здравните работници да бъдат достатъчно подготвени и активно да участват в действия за подобряване на ваксинационното покритие. Това е много важно, защото дори кратко прекъсване или отлагане на имунизациите води до повишен риск от избухване на епидемии. В България по данни за 2021 имунизационния обхват по отношение на задължителните ваксини е под 90%, с изключение на туберкулозата, където се запазва близо 97%.

Освен усилията, които е необходимо да бъдат положени за наваксване на пропуснатите и отложени във времето задължителни ваксинации, важно е да се насърчават препоръчителните имунизации, като тази срещу човешки папилома вирус или ротавирусни инфекции при деца.

Според доц. Гломб в условията на бежанската криза един основен приоритет на общественото здраве е опазване на страната от внос и разпространение на остри заразни заболявания, които са с висок епидемичен потенциал, като морбили, полиомиелит или дифтерия. Притеснителен факт е ниския имунизационен обхват в Украйна.

За да подпомогне усилията на здравните специалисти за постигане на едно по-добро ваксинационно покритие, д-р Георги Василев, психиатър, предложи ефективен метод за комуникация с колебаещи се по отношение на имунизациите пациенти, а именно – метода на мотивационното интервюиране. Този подход се практикува успешно напоследък при пациенти, които са амбивалентни по отношение на поставянето на ваксина срещу COVID-19.

Мотивационното интервюиране започва с разговор за промяната, като се цели да се провокира личната мотивация на пациента да осъществи тази промяна. Методът изисква съструдничество между лекар и пациент и е изграден върху използване на отворени въпроси, даване на подкрепа, информация и съвет с искане на позволение от пациента. Тъй като е подход, първоначално прилаган при пациенти, страдащи от алкохолизъм, мотивационното интервюиране се справя с проблеми като резистентното говорене и говоренето против промяна. Това го превръща в изключително подходяща техника за работа с трудни пациент.

При използването на метода на мотивационното интервюиране е важно да разберем къде се намира конкретния пациент по отношение на промяната, която целим да се постигне, тъй като размерът на възможната промяна зависи от настоящото изходно състояние.

След презентацията се осъществи и практическа демонстрация на метода на мотивационно интервюиране пред присъстващите на семинара.

Събитието е част от национална инициатива на Фондация Астра Форум и е с подкрепата на Фондация Америка за България, представителствата на СЗО и УНИЦЕФ в България, Българското сдружение по иновативна медицина, АрФарм и в партньорство с Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз и националното сдружение на ОПЛ в България.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!