Skip to content

Д-р Момчил Баев: Ваксинацията срещу COVID-19 трябва да остане приоритет в управлението на страната

Ваксинацията срещу COVID-19 трябва да остане приоритет в управлението на страната до достигане на средноевропейско имунизационно покритие у нас, независимо от конкретното развитие на епидемията от коронавируса. Това заяви при откриването на дискусия за лекари от извънболничната помощ д-р Момчил Баев, председател на Фондация Астра Форум. Професионалната дискусията беше насочена към повишаване на знанията и уменията на лекарите в комуникацията им с пациентите за ползата от ваксинацията срещу COVID-19. Домакин бе областният управител на област Ловеч г-н Виктор Стойчев, а участие взеха директорът на РЗИ-Ловеч д-р Росица Милчева, общопрактикуващи лекари, специалисти от извънболничната помощ, директори на болници, лекари от имунизационните кабинети, представители на всички структури, които вече две години са ангажирани с COVID-пандемията и ваксинационния процес. Модератори на форума бяха проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН и психологът консултант г-н Георги Тодоров.

Ако тази среща се бе провела по-рано, вероятно поставените на нея проблеми щяха да доминират дневния ред на обществото. Днес обаче сме изправени пред нови рискове и предизвикателства – да посрещнем украинските бежанци, и всички ние имаме високи очаквания от вас и за тяхното медицинско обслужване, и за продължаване на ваксинационния процес и при тях. Но успоредно с това, тъй като битката с COVID-19 не е спечелена все още въпреки отстъплението му, а и специалистите са категорични, че вирусът ще продължи да циркулира между нас, трябва да се погрижим да стимулираме българските граждани да вземат най-правилното за здравето си решение, категоричен беше областният управител Виктор Стойчев в приветствието си към участниците.

Макар че вирусът затихва, има данни, че в Западнотихоокеанския регион заболяемостта се е увеличила с 25%, затова темата с ваксинацията продължава да бъде важна, заяви проф. Александрова. Много е рано и според Световната здравна организация да обявяваме край на пандемията, изтъкна още тя. Затова и по време на дискусията беше подробно обсъдено как да се разшири пространството за комуникация между лекари и пациенти, за да се преодолее дезинформацията и недоверието на обществото към ваксинацията. Коментирана бе продължителността на имунитета след инфекция и ваксинация, показанията и противопоказанията за имунизация, включително за пациенти със съпътстващи заболявания, понякога причина за колебанието и страховете.

Темата за ползата от ваксинацията навлезе в бита на хората през разнообразни комуникационни канали. Поради различни причини и дезинформация, комуникацията между лекар и пациент, изграждана въз основата на доверие и откритост, беше заразена с вируса на съмнението.

Основната отговорност остана в ръцете на общопрактикуващите лекари и желанието им да помогнат на пациентите си да превъзмогнат объркването, недоверието към ваксините и лавините от дезинформация. Лекарите трябва наред с ежедневните си задължения, да се справят със страховете на пациентите си, като използват навременна комуникационна стратегия, адаптирана към различните типове пациенти. Затова Фондация Астра Форум покани в екипа си психологът г-н Тодоров, който в хода на дискусията насочи вниманието на лекарите към практическата полза от избора на подходящ комуникационен стил, съобразен с индивидуалните психологически особености на различни типове пациенти.

Като модератор и експерт в различни комуникационни стратегии г-н Тодоров демонстрира за участниците различни комуникационни техники, които лекарите да приложат в работата с пациенти, като управляват рационалните и емоционални възражение при отказ от ваксиниране.

Основното послание, което беше отправено към здравните специалисти е, че към всеки пациент има подход, за да се разсеят съмненията и да намалят съпротивата. Лекарите разбират новата си роля, че като доверени лица и лидери на хоризонтално мнение трябва да поддържат високо ниво на професионална компетентност, да се справят с ирационалните притеснения на пациентите, да се информират и обучават непрекъснато.

Дискусията, осъществена в Ловеч от Регионалната здравна инспекция, е част от поредица подобни събития, които се осъществяват в цялата страна. Тези комуникационни форуми се организират от Фондация Астра Форум, с подкрепата на Фондация Америка за България, Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции в страната, както и алианс от международни и неправителствени организации, включително представителствата в България на ЕК, Световната здравна организация и УНИЦЕФ, както и експерти от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!