Skip to content

Наръчник за здравни работници: Междуличностно общуване за имунизация

Уважаеми колеги,

Екипът на Фондация Астра Форум и Наука в кризата има удоволствието да Ви представи дигитален вариант на първия и единствен по рода си у нас “Наръчник за здравни работници по междуличностно общуване за имунизация”.  

Лимитирано издание на книжен носител беше представено в рамките на Първа национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания 11-13 ноември 2022 г. в София. Дигиталната версия на работното пособие е достъпна напълно безплатно за всички заети с ваксинопрофилактика медицински лица.

Материалите в наръчника са любезно предоставени от представителствата на УНИЦЕФ и СЗО в България, които имат огромен принос за това издание. Други използвани материали са на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), Центъра за контрол на заболяванията на САЩ (CDC) и голям набор научни издания, цитирани в библиографската справка.

Информацията, публикувана в наръчника е достоверна и изчерпателна. Тя има за цел да подпомогне и обогати работата на всички здравни работници, заети с ваксинационния процес в България.

Медицинската наука е доказала, че благодарение на използването на ваксини, са изкоренени редица тежки заболявания, предизвикали в миналото епидемии. Ваксинирането е една от най-безопасните и най-рентабилните интервенции в областта на общественото здравеопазване. 

Защо е необходим този наръчник?

Добрата междуличностна комуникация е гарант за високата имунизация. Ще видите защо това е така! Целта на наръчника е да помогне на здравните работници при оценяване, придобиване и последователно използване на знанията, уменията и нагласите за ефективна комуникация с пациентите. Предложените модели не биха натоварили специалистите с допълнително работа, а по-скоро ще ги въоръжат с разнообразни способи за общуване със своите пациенти, включително и с онези, които имат колебания към ваксините.  

Здравните работници играят основна роля за поддържането на общественото доверие в имунизацията. Развитието на капацитет за междуличностно общуване за имунизация е от изключителна важност. Много от изследванията, направени в региона на Балканския полуостров, установяват, че уменията в практиките на здравните работници за междуличностна комуникация за имунизация, имат пространство за подобрение.

ЗА КОГО?

Наръчникът е подходящ като работно помагало и настолна книга за здравни работници, особено за всеки общопрактикуващ лекар. 

Наръчникът има за цел не само да посъветва медиците на първа линия какво могат да направят, но също и как да го направят по-добре. В помагалото за включени примери от практиката, полезни съвети и стратегии за преодоляване на пречките пред рутинната имунизация.

Съдържанието

197 страници водят до успешното осъществяване на междуличностното общуване на здравния работник със своите пациенти. От общата информация за ваксините – как помагат, какво съдържат, как се произвеждат, през пречките пред успешната ваксинация и тяхното елиминиране, до елементите в общуването с недоверчиви колеги и пациенти, наръчникът успешно води читателя до отговори и решения. Помагалото има за цел да мотивира за участие в практически обучения по междуличностна комуникация за ваксинация различни специалисти.

Приятно четене!

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!