Skip to content

Създаде се коалиция HPV

На 9 март специалисти в областта на вирусологията, онкологията, педиатрията и общата медицина създадоха национална, експертна, неправителствена коалиция за действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус. Коалицията, в която Момчил Баев, дм, председател на Фондация Астра Форум е член, е подкрепена от Световната здравна организация, Националната мрежа на децата и Портал на пациента. Вирусологът проф. Радка Аргирова нарече учредяването на Коалиция HPV историческо събитие за България.

Защо е необходима тази коалиция?

Всички са единодушни, че на територията на България заболеваемостта от HPV е не просто много висока, а тревожна. Според статистика в България всеки ден умира една жена от рак на маточната шийка (HPV), а 44 жени се диагностицират с HPV. България е на трето място в Европа по заболеваемост и на четвърто по смъртност от този тип рак, който се причинява от HPV. 

Разбира се, съществува ефективна профилактика – ваксина срещу HPV, но ваксиналното покритие в България е едва 3%, въпреки че ваксината е безплатна за момичета на 10-13 години.

Какво е HPV?

Вирусна инфекция, която се предава предимно по полов път чрез пряк контакт със заразено лице. Това е най-честата полово предавана инфекция в световен мащаб. В повечето случаи инфекциите с HPV изчезват спонтанно, без да причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога обаче те могат да останат в организма и след години да причинят някои от посочените по-долу усложнения.

Съществуват повече от 200 вида HPV. От тях 14 са високорискови за ракови заболявания, като най-канцерогенни са HPV16 и HPV18. Раковите заболявания, причинени от HPV вируса са единствените, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация.

Подобряване на резултатите в България?

Момчил Баев, дм, по време на дискусионния панел припомни колко важна роля заемат общопрактикуващите лекари в системата. Според него те са едно от най-важните звена в системата и в проблемите на ваксинопрофилактиката. 

По думите му важно е всеки лекар да има възможност да комуникира пълноценно със своите пациенти, да бъде техен проводник.

„Ако лекарите имат време да общуват със своите пациенти и им кажат, че ваксините са безопасни, ще могат повече хора да взимат информирано и правилно решение.“

“Основният елемент за добро ваксинационно покритие е доброто общуване между лекар-пациент.”

Момчил Баев постави един много важен и наболял въпрос, който е една от причините за тревожните резултати за заболяемост –  „защо в Националната програма за превенция на HPV са включени само момичета?“

HPV засяга и сериозен процент от мъжете и обществото трябва да бъде информирано за това, а властите да инвестират във ваксинопрофилактиката, защото превенцията струва по-малко от лечението и се спестяват страдания и години живот на пациентите.

За съжаление, по-голяма част от информацията за човешкия папилома вирус е съсредоточена върху жените.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията е установил, че в световен мащаб повече от половината мъже се заразяват с HPV в някакъв момент от своя живот. 

Баев припомни, че на Първата национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания, организирана от Фондация Астра Форум, голяма част от лекарите са поискали ваксината срещу човешкия папилома вирус да бъде задължителна за българските граждани, а не само за момичетата. “Не е актуално да говорим за този проблем в този ракурс. Ние задължително трябва да включим момчетата.”

На събитието доц. Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България, заяви, че за елиминирането на HPV е необходима широка информационна кампания и сексуално образование на децата, за да пожелаят те самите да се ваксинират и да настояват за това пред родителите си.  Той допълни, че България значително изостава в сравнение с другите държави, в които ваксината е налична. Като пример доц. Околийски посочи,  че в съседна Румъния срещу човешки папиломен вирус са ваксинирани над 100 хиляди момичета.

Доц. д-р Йорданка Узунова предложи възрастовият диапазон на ваксинацията да се разшири и стане от 9 до 18 години. На този етап Националната програма осигурява безплатна ваксина на момичета на възраст 9-12 години. По думите ѝ в бъдещата национална програма, освен ваксиниране и на момчетата, трябва да се заложи постигане на ваксинационен обхват над 90 на сто сред момичетата и 50 на сто сред момчетата, до 2030 година.

Доц. Илия Карагьозов, председател на Българската асоциация по онкогинекология подчерта, че друга важна стъпка, която трябва да се предприеме за борба с човешкия папиломен вирус, е национална скринингова програма на популационно ниво и адекватно обучени гинеколози.

В заключение проф. Аргирова обобщи предложенията на коалиция HPV:

  1. Коалиция HPV да изисква поне веднъж годишно МЗ да докладва как се изпълнява Националната програма.
  2. Да се информира и напомня на обществото, че HPV засяга и двата пола. Съответно да се смени името на Националната програма за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка и в нея да се включат и момчетата.
  3. Лекари срещу ваксини – лекарите, които не са съгласни с нещо в медицината или не знаят достатъчно за него, да търсят информация, а не да го отричат необосновано.
  4. Журналистите да пишат за здравна профилактика не като за разход, а като инвестиция. Защото всеки лев в профилактиката спестява многократно пари за лечение. Проф. Аргирова напомни, че не случайно се казв Министерство на здравеопазването, а не Министерство на лечението.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!