Skip to content

Коалиция HPV и Министерство на Здравеопазването направиха първи стъпки за съвместна работа във ваксинопрофилактиката срещу рак на маточната шийка

В началото на месец юли 2023 г., Коалицията HPV  и Министерството на здравеопазването обявиха официалното си сътрудничество за борба с рака на маточната шийка и предоставяне на ваксини. Съвместната работа между организациите е насочена към елиминиране на рака на маточната шийка като сериозна здравна заплаха в страната.

Доц. Околийски констатира със съжаление, че ваксиналното покритие на момичетата от 10 до 12 г. е спаднало през годините от 10% до 1% по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (РМШ). „Това е голям проблем, защото всеки ден една жена в България губи живота си от РМШ. Преди да успеем да променим обществените нагласи към ваксинацията и отношението на ключови медицински специалисти, не би трябвало да инвестираме в нови подходи и нови таргетни групи, които да обхване Националната програма. Може да мислим за включване в бъдеще и на момчетата, защото заболяванията, свързани с HPV засягат и мъжкия пол, но основната ни цел сега трябва да бъдат младите момичета и разширяване на ваксиналното покритие.“

Коалиция HPV представи дейността  си – от учредяването й на 9 март 2023 г. като национална, експертна и неправителствена. Нейната цел е действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папиломен вирус (HPV), през организирането на Академия за здравни журналисти (29 май), внасянето на отворено писмо до МЗ (31 май) до установяването на професионални връзки с Europian Cancer Organisation (20 юни) и създаването на официален сайт на Коалицията: www.hpvcoalition.bg 

Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова подчерта големия прогрес във ваксината срещу HPV и че тя на практика служи за превенция не само на рака на маточната шийка, но и на още осем заболявания, сред които рак на гърло, ларингс и бял дроб. Проф. Аргирова обясни нуждата да се обучат за това личните лекари, педиатрите, АГспециалистите и лекарите от РЗИ. „Трябва да преследваме голямата цел – профилактичният план да бъде разширяван, но и да отчитаме всяка малка цел, която постигаме“, добави вирусологът.

Илия Тасев от дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ обясни, че усилията на колегите му да въвеждат програми за профилактика срещат трудности, „тъй като резултатът от профилактиката ще стане видим едва след 15 години, а от здравеопазването сега се очакват краткосрочни резултати“.

Д-р Момчил Баев и онкологът д-р Антоанета Томова предложиха от името на Коалиция HPV да започне навременна подготовка за новата Национална програма за профилактика, след изтичането на настоящата, така че в целевата група за ваксиниране да се включат момичета и момчета от 10 до 12 години, както и ваксинацията срещу HPV да стане задължителна за момичетата на 11 години. В отговор Илия Тасев обясни, че това ще струва от 12 до 15 милиона лева всяка година и че политиките в профилактиката по принцип са недофинансирани.

Проф. д-р Ивайло Търнев, председател на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“, изтъкна успехите на Национална мрежа на здравните медиатори за увеличаване на ваксиналното покрити сред ромската общност.

Специалистът също обясни, че заплащането на личните лекари за поставяне на препоръчителна ваксина е обидно ниско и призова МЗ да работи за изравняване със заплащането на задължителни ваксини.

Съвместната работа между Коалиция HPV и Министерството на Здравеопазването представлява важна стъпка към постигането на по-добро здраве на нацията и намаляването на заболяванията, свързани с човешки папиломен вирус. Очаква се това сътрудничество да доведе до значително подобрение на общественото здраве и предоставянето на висококачествени здравни грижи за гражданите на България. До момента от Коалицията организираха Академия за здравни журналисти, внесоха отворено писмо до здравното министерство, подпомогнаха установяването на професионални връзки с Europian Cancer Organisation. Предстои информационна кампания, насочена към родителите, „Защити бъдещето им“.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!