Skip to content

Ново правителство, нови климатични политики: Какво предстои в Германия?

Марио Петров

На 8 декември в длъжност встъпи новото правителство на Германия с канцлер Олаф Шолц. С избора на новото федерално правителство, съставено от червени, зелени и жълти (т. нар. коалиция „светофар“) се очакват значими промени в страната. Какви ще бъдат те по отношение на климатичните политики?

Мястото на климата в коалицията

„Постигането на климатичните цели от Париж за нас е от първостепенно значение. Защитата на климата осигурява свобода, правда и траен просперитет. Важи, че социалната пазарна икономика трябва да бъде преоснована като социално-екологична.“ е записано  коалиционното споразумение на партиите. Това е ясен сигнал, че всяка индустриална страна със значението на Германия трябва да намали значително своите парникови газове.

Новото суперминистерство – Министерство на климата и икономиката

Коалиционерите искат да постигнат това преди всичко посредством три конкретни мерки: ускорено прекратяване на вредното за климата производство на енергия от въглища до 2030 г., масивно разширяване на възобновяемите енергийни източници (също до 2030 г.) и сбогуване с двигателя с вътрешно горене до 2035 г. И организационно – с ново подсилено икономическо министерство: (супер)Министерство на климата и икономиката, ръководно от съпредседателя на „Зелените“ Робърт Хабек. По този начин коалиционните партньори искат да покажат, че за тях икономическото развитие и екологичната отговорност вървят ръка за ръка. Очевидно е, че работата на суперминистърът Робърт Хабек няма да бъде никак лека – като министър той ще трябва да защитава интересите на климатичните активисти, но и тези на индустрията.

Кой е Робърт Хабек?

© Urban Zintel

Робърт Хабек е немски писател, философ, партиен лидер – и „суперминистър“. Той е на 52 години и е баща на 4 сина. През 2000 г. Хабек става доктор по филология със своите „Тези по литературна естетика“ в Хамбургския университет. Той е носител на множество литературни награди в Германия.

Робърт Хабек е бил заместник министър-председател и министър на енергийния преход, земеделието, околната среда и селските райони на провинция Шлезвиг-Холщайн в периода 2012-2017 и Заместник министър-председател и министър на енергийния преход, земеделието, околната среда, природата и дигитализацията на провинция Шлезвиг-Холщайн в периода 2017-2018.  

Какви обаче са политиките, които той като суперминистър по климата и икономиката ще трябва да провежда?

Стоп на въглищата и повишаване на възобновяемите енергийни източници

Както вече споменахме, коалиционните партньори желаят „в най-добрият случай“ до 2030 г. да прекратят производството на енергия от въглища. Към момента един от немските закони предвижда това да се случи най-късно през 2038 г. Едновременно с това, до 2030 г. 80% от необходимото електричество трябва да с произвежда от възобновяеми енергийни източници, като плановете предвиждат това да са преди всичко вятърна и слънчева енергия. Новото немско правителство се придържа и към края на атомните електроцентрали през 2022 г. Освен това, то обещава да се грижи за „социално справедливи цени на тока“.

От е-автомобила до екологично селско стопанство

Коалиционерите виждат опазването на климата като „пресечна точка“ за цялото правителство. Съответно залагат мерки в на практика всички области: Така например до 2030 г. трябва да има около 15 млн. е-автомобила, едновременно с това се подсилва и железопътния транспорт. До 2030 г. 30% от селското стопанство трябва да бъде с екологично производство.

Довиждане на двигателя с вътрешно горене

Новото немско правителство трябва да подготви индустриалната страна Германия за отпадането на автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2035, каквито са плановете на Европейската комисия. Ето защо Робърт Хабек желае да възобнови държавната подкрепа при закупуване на е-автомобили в Германия.

Източници:

  • Deutsche Welle
  • www.gruene.de
  • deutschland.de

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!