Skip to content

Арт занимание за медицински специалисти

На 18 февруари 2024 година Фондация Астра Форум организира арт занимание за медицински специалисти под надслов Рисуване с вино. Това е част от инициативи на Фондацията, свързани с подобряване на психичното здраве на медицински специалисти. Домакин на събитието бе DaliVino, гр. София. В него участваха 20 медицински специалисти от различни специалности и възрасти.

 

След организираните подобни събития в началото на лятото на 2023 година, обратната връзка бе повече от чудесна. Радваме се, че отново имахме възможност да подарим подобно изживяване на здравни специалисти, които имат  отношение към темата. Успяхме да съберем на едно място съвсем нови участници, които също имат изявен интерес към изкуството. Обстановката бе непринудена и приятелска, а в приветствието си Момчил Баев, основател и председател на Фондация Астра Форум, призова всички присъстващи да си тръгнат с поне 3 нови запознанства от вечерта. Така и стана – освен, че успяха да се потопят в магията на изкуството, приятните и полезни колегиални разговори не липсваха.

 

Темата за справяне със стреса на работното място е една от водещите за Фондация Астра Форум в нейната работа. Опитът ни и изследванията показват, че изкуството може да е изключително полезно за справянето с него.

Ползите могат да се погледнат в няколко посоки:

  • Творчески отдушник: Участието в живопис и други форми на изкуството предоставя творчески отдушник, позволявайки на лекарите да се изразяват по начини, които не са възможни в професионалния живот. Тази форма на изразяване може да бъде терапевтична, помагайки за облекчаване на стреса и емоционалното напрежение.
  • Отвличане на вниманието и релаксация: Заниманието с изкуство може да бъде форма на отделяне от проблемите, предлагайки почивка от високостресовата среда на лечебните заведения. Това може да бъде релаксираща дейност, която помага за презареждане на емоционалните батерии.
  • Развиване на емпатия: Изкуството може да насърчава емпатията. Като се ангажират с дейност, която изисква различен набор от умения и перспективи, лекарите могат да развият по-дълбоко разбиране и емпатия към преживяванията и гледните точки на другите.
  • Общност и връзка: Участието в художествени класове или групи може да помогне на здравните работници да се чувстват свързани с общността си извън техния професионален живот. Този социален аспект може да бори чувствата на изолация и да предостави подкрепа от колеги. Подобни занятия са хубав повод за общуване с колеги по теми, различни от пациентите и работната среда.
  • Личностно развитие и самооткриване: Изкуството насърчава личностното развитие и самооткриването. Здравните специалисти могат да изследват различни аспекти на своята личност и идентичност извън своите професионални роли, което може да бъде освобождаващо и облекчаващо стреса.

 

Като обобщение, изкуствата и рисуването предлагат многостранен подход за облекчаване на стреса и предотвратяване на професионалното прегаряне за медицинските специалисти, комбинирайки емоционални, психически и понякога физически ползи, които са от съществено значение в областта на здравеопазването с високо напрежение.

 

Фондация Астра Форум подкрепя медицинските специалисти като им дава възможност за включване в групови сесии в град София. Групата е отворена и в нея може да се включват здравни специалисти, които искат да подобрят психическото си състояние. Посещенията са само 2 пъти в месеца, в петък от 18:00 – 20:00 часа в центъра на град София. Таксата за едно посещение е символична – 20 лева, а останалата част се поема от Фондацията. За повече информация можете да се свържете с нас на имейл: support@astraforumfoundation.org

 

*Тази и други инициативи на Фондация Астра Форум, свързани с психичното здраве и изкуството се осъществяват благодарение на индивидуални дарители, които подкрепят работата ни. Вие също може да ни подкрепите през бутон “ДАРЕНИЯ” на сайта ни. 

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!