Skip to content

75 години СЗО - Здраве за всички

Световната здравна организация (СЗО) става на 75 години. Това са 75 години преодоляване на кризи, 75 години вяра във ваксинопрофилактиката, 75 години подобряване качеството на живот, 75 години усилия в името на общественото здраве. 

Дискусионно студио

В дискусионното студио “75 години СЗО – Здраве за всички” участваха:
– Доц. Михаил Околийски – управляващ офиса на СЗО в България
– Д-р Момчил Баев, основател на Фондация Астра Форум
– Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ
– Проф. Пламен Димитров, директор на НЦОЗА
– Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на Р България
– Christina De Bruin, представител на УНИЦЕФ в България;

Световната здравна организация трябва да има по-голяма възможност да влияе върху глобалните здравни политики, каза доц. Михаил Околийски. Като постижение на СЗО той открои изкореняването на някои заразни заболявания, а сред предизвикателствата са тютюневата индустрия и производствата на нездравословни храни, както и неравенствата в здравеопазването. 

„Чрез слогана „Здраве за всички“, избран за кампанията тази година, се стремим да обърнем внимание върху това, че всеки човек в света трябва да има достъп до здравни грижи, които да не водят до обедняване на него или на семейството му. Защото това много често се случва, много хора трябва да доплащат много големи суми за лечението или за медикаменти, което води до бедност. Универсалното здравно покритие, което е целта ни, предполага хората да получават нужните интервенции и грижи, без да се налага да доплащат“, обясни доц. Околийски.

Решението на Астра Форум

Проф. Ива Христова представи успехите на НЦЗПБ в колаборация със СЗО. Христова подчерта, че от 2004 година България е включена в Програмата на СЗО за елиминация на морбили и рубеола в Европейския регион. „Изградена е Глобална лабораторна мрежа на СЗО за морбили и рубеола. Освен това НЦЗПБ е единствената в страната лаборатория акредитирана от СЗО за извършване на лабораторна диагностика на тези заболявания.“

Проф. Христова обясни, че сътрудничеството със СЗО относно „Global Infection Prevention and Control Strategy – WHO European region consultation“ през 2022 г . е изключително важно. В инициативата е заложен въпросник, който цели събирането на информация относно превенцията и контрола на инфекциите (IPC) в България, както и подкрепа на страната ни в усилията на СЗО за разработване на глобална стратегия за IPC.

Директорът на НЦЗПБ благодари на СЗО за предоставената апаратура през 2022 г. за отдел “Микробиология”. “Тя ще се използва при изготвянето на специфичната течна хранителна среда Кортхоф за култивиране на лептоспири.

Проф. Пламен Димитров също поздрави Световната здравна организация. Той заяви, че това е организация, която действително прави много за развитието на човечеството в положителен план.

Стратегията на СЗО до голяма степен е направена с усилията на Министерството на здравеопазването и на нашите усилия от НЦОЗА.“

Димитров отличи някои от направленията, в които си партнират със СЗО, а именно: 

– Програма за хронични и заразни болести;

– Психично здраве – превенция на зависимостите;

– Климатичното здраве – доклад на Ланцет;

– Дейности по отношение на детското здраве;

– Здравната информация.

„Най-трудно се обясняват и дефинират най-очевидните неща. Такава е ситуацията със СЗО – толкова сме се сработили, че ги приемам към Министерството“, заяви доц. Ангел Кунчев. 

Той разказа история от 2001 г., когато с помощта на организацията е изкоренено заболяването полиомиелит.

„На първия месец след като започнах работа в МЗ възникнаха първите случаи на полиомиелит в Бургас. Случаите са били внесени от индийски моряк, който е имал контакт с българска проститутка, който ѝ предава вируса, а тя – на децата си и т.н. Това можеше да осуети обявяването на Европа като континент, свободен от полиомиелит. Ужасна история! Азия се е освободила, Южна и Северна Америка са се освободили, а Европа, която вее знамето на цивилизацията не може да бъде сертифицирана като такава.

Горе-долу знаехме какво се прави и си знаехме и възможностите. На втория ден след като обявихме случаите, дойде експерт от СЗО, който одобри нашата стратегия за бариерна имунизация първо в Бургас, после в Сливен и Ямбол, после в цяла България, на рискови групи и накрая на всички деца. Само че това звучи много лесно, но я се опитайте да го организирате! На третия ден след посещението на експерта от СЗО, на летище София кацна самолет с ваксината.

Ето това е СЗО! И никой сам не може да го направи: нито да намери ваксината, нито да я плати, нито да организира транспорта, нито да докара даже хладилните чанти, които са необходими. Да създаде организацията: ваксината да стигне до всяко джипи, до всяко едно село и навреме да обхванем контингента. Което разреши проблема, и Европа беше сертифицирана като свободна от полиомиелит“.

„Работим заедно със СЗО в продължение на 75 години по света. Имаме силно партньорство и тук, в България, за да може да предоставим здраве“, заяви Christina de Bruin от УНИЦЕФ. 

Тя отбеляза, че за тези 75 години се е налагло да се изправят заедно пред най-различни предизвикателства.

„Съвместното партньорство в България между СЗО и УНИЦЕФ работи в няколко направления:

– първичното здравеоопазване и пълноценната грижа;

– ранното детско развитие;

– действия в областта на имунизациите;

– борбата с дезинформацията и борбата в отказването на ваксините;

– подобряване на психичното здраве.

Мисля, че все още общественото здраве не получава заслуженото място в здравеопазването, каза Момчил Баев, д.м. Според него сме фокусирани върху лечението, а не върху здравеопазването.

Баев отбеляза, че СЗО е символ на сигурност и висока експертност.

„От самото си създаване, през 1948 година, СЗО е изправена пред редица предизвикателства всяка година. Но СЗО доказа, че здравето е не само основно човешко право, но и от основно значение за мира и сигурността.

СЗО има огормен напредък в защитата на хората от болести и разрушения, включително изкореняване на дребната шарка, намаляване на случаите на полиомиелит с 99 %, спасяване на милиони животи чрез имунизация на децата, намаляване на майчината смъртност и подобряване на здравето и благосъстоянието на милиони други хора.“

„Партньорството на Фондация Астра Форум със СЗО е огромна проява на подкрепа и солидарност по ключови действия в областта на ваксинопрофилактиката, психичното здраве, борбата с дезинформацията и украинските граждани“, каза Момчил Баев, дм.

Благодарение на съвместните усилия със СЗО успяхме:

  • да проведем Първата Национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания;
  • да организираме групови сесии с водещи психотерапевти за медицински лица;
  • да проведем срещи с украински граждани в помощ на тяхната интеграция
  •  инициативата за домашно тестване за HIV
  • борбата с дезинформацията и др.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!