Skip to content

Равносметката: Какво постигна Фондация Астра Форум през 2022 година?

Ние, хората, се опитваме по всевъзможни начини да си обясним енигмата на земното си пребиваване. Подобно на Кронос, които изяжда своите деца, бащата Време прави същото с нас. От векове учените се опитват да обяснят какво точно представлява времето. Приели сме да измерваме времето си според определени планетарни цикли. В края на всеки такъв цикъл настъпва една нова година, която ни обещава по-светло бъдеще. Смисълът на нашето пребиваване се измерва с делата ни. Чудесно е, че имаме способността да превъртим времето назад, в мислите си, за да видим нещата, които сме направили и това, което сме постигнали. Екипът на Фондация Астра Форум иска да сподели резултатите от работата си през 2022 година. Гледаме с благодарност назад, към всички неща, които от мечти, се превърнаха в реалност. Реалност, която цели да работи за доброто на хората. 

Още на старта на 2022 година екипът на Фондация Астра Форум взе участие в среща с министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и експерти от Министерство на здравеопазването. Срещата целеше изработването на подходяща комуникационна стратегия, с която лекарите да обяснят на пациентите си ефективността и ползите от ваксините срещу COVID-19.  Тази нелека задача реализирахме в сътрудничество с експертите от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Партньори в инициативата бяха националните офиси на СЗО и UNICEF, Български лекарски съюз, Националното сдружение  на общопрактикуващите лекари в България и други неправителствени организации. 

дискусии за ползите от ваксините и борбата с covid-19

Екипът ни организира професионални дискусии за ползите от ваксините със специалисти от доболничната помощ. Това даде възможност на лекарите да споделят своите добри практики при комуникацията с пациенти относно ваксинацията срещу COVID-19. Важна част от дискусиите беше адресирането на притесненията на гражданите към екипа от специалисти на Фондация Астра Форум. Основен акцент поставихме върху отношението на гражданите, които все още не са се ваксинирали, но имат намерение да го направят. Тяхното колебание е резултат от агресивния наплив от фалшиви новини. Фалшивите новини се оборват с научни факти, които всеки пациент може лесно да провери. Това ускори имунизация срещу коронавирусната инфекция. Българите силно вярват на своя личен лекар, което позволява на общопрактикуващите лекари в страната да влияят на настроенията на пациентите си относно ваксините. Инициативата се осъществи със съдействието на Министерство на здравеопазването, българските офиси на СЗО и UNICEF, Регионалните здравни инспекции, Центъра за анализи и кризисни комуникации, както и редица други национални и други организации и експерти.

Екипът на Фондация Астра Форум участва във второто издание на научна конференция, посветена на борбата с COVID-19. Събитието беше насочено към медицински специалисти. Акцентът на форума беше в това да се обмени натрупания опит в лечението на заболяването през изминалите две години. Конференцията откри професор Радка Аргирова, вирусолог и член на Консултативния съвет на Фондация Астра Форум. Първият ден беше посветен на модулите за вирусология и инфекциозни болести. Бяха представени и новостите в профилактиката и лечението на COVID-19. Във втория ден бяха представени лекциите по патология, клинична лаборатория, пулмология и сърдечносъдови заболявания. Водещи специалисти запознаха аудиторията с новостите в диагностиката и лечението на COVID-19. 

борбата с дезинформацията

Друг важен проект за 2022 г. беше този за осигуряване на международно сътрудничество при отразяване на научни теми и борба с дезинформацията. През март екипът на Фондация Астра Форум взе участие в първото събитие, част от пилотната инициатива „SCIENCE+“. Проектът цели насърчаването на сътрудничество между журналисти и експерти. По този начин се стимулира създаването на висококачествено научно съдържание. SCIENCE+ трябва да улесни създаването на мрежа за споделяне на добри практики в научната журналистика. Първата среща предизвика участниците да се включат в дискусия по темата „Журналистиката и науката срещу дезинформацията по време на война“. Участниците бяха разделени по двойки, съставени от експерт и журналист. Те имаха по 6 минути, за да обсъдят темата, след което сменяха партньора за дискусия. Всички участници в събитието бяха обединени около необходимостта да се пребори недоверието в институциите, чрез нови подходи за представяне на научната информация. Дезинформацията в Източна Европа е нарастващ проблем. От решаващо значение е да се борим заедно, да споделяме опит и да търсим нови решения, за да запазим демокрацията и здравия разум.

Първата национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания

Екипът на Фондация Астра Форум организира Първата национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания.  Конференцията беше организирана съвместно с Министерство на здравеопазването и представителствата на UNICEF и СЗО в България. Целта на научната среща беше да събере на едно място медицински специалисти, чиято работа е свързана с ваксинопредотвратимите заболявания, с тяхната диагностика, клинични прояви, терапия и специфична профилактика. С участието на водещи експерти беше проведен професионален научен дебат, фокусиран върху необходимостта и възможностите за профилактика и превенция на хората от всички възрасти. Целта е да се подобри качеството и продължителността на живота. Събитието беше насочено към общопрактикуващи лекари, педиатри, неонатолози, инфекционисти, епидемиолози, микробиолози, имунолози, специализанти, докторанти и студенти по медицина. В Първата национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания взеха участие над 150 лекари. 

Училище за ваксини

В партньорство с Министерство на здравеопазването и UNICEF за България, Фондация Астра Форум организира „Училище за ваксини“. „Училище за ваксини“ е дългосрочна инициатива, насочена към медицинските специалисти. Провеждат се серия от онлайн семинари, чиито лектори са водещи експерти в областта на имунологията и заразните болести. Те представят научна информация за ваксинопредотвратимите заболявания и ваксинопрофилактиката. Специалистите в областта на общественото здравеопазване дават множество препоръки, данни за заболяванията и тяхното лечение, както и полезни съвети.

в помощ на украинските бежанци

През лятото Фондация Астра Форум проведе над 20 информационни сесии с украинци в три области – Варна, Бургас и Добрич. Целта бе украинските бежанци да се запознаят със здравните изисквания за ваксинация спрямо задължителния Имунизационен календар на Република България, да получат информация за процеса за записване в ясла, детска градина и училище и за това какви здравни изисквания трябва да бъдат изпълнени за целта. Партньори в това начинание бяха UNICEF, Министерство на здравеопазването в лицето на Регионалните здравни инспекции по места, Фондация за достъп до права (ФАР) и Регионалните управления на образованието по места. 

През декември, екипът на Фондация Астра Форум реши да зарадва децата, избягали от войната в Украйна, както и да продължи да интегрирането на украинските бежанци и подпомагането им за достъп до образование.  Организирахме Коледни творчески работилници, в които всяко дете успя да изработи ръчно картичка и коледна играчка. Дядо Коледа и Снежанка раздадоха подаръци на всички малчугани. Те на свой ред ги зарадваха с песнички и стихотворения, които бяха подготвили.

Фондация Астра Форум успя да направи всичко това благодарение на своите партньори. Човеците се нуждаят от други човеци, за да се справят заедно, за да имат опора, да се подкрепят в добрините, които правят. В духа на тази празнична равносметка, нуждаем се един от друг дори за да празнуваме успехите си заедно.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!