Skip to content

Участие на Фондация Астра Форум в Първа национална конференция по колопроктология

Между 1-3 септември 2023 г. се проведе Първа Национална конференция по колопроктология с международно участие в гр. София. Тема на форума бе „Заболявания на ректума, аналния канал и ануса – мултидисциплинарни подходи“. Събитието запълва важна ниша в медицинската наука и практика и налага строго дисциплинарен подход, което е причина за разнообразният профил на участниците във форума. Хирургът д-р Драгомир Дарданов, който е инициаторът на събитието по линия на Българско дружество по колопроктология, откри форума и приветства гостите.

колопроктология 8 (1)

Фондация Астра Форум взе участие в последната научна сесия в първия ден. Момчил Баев, д.м. презентира в панела половопредавани болести и проктити. Той представи тема „HPV- свързани аноректални заболявания и превенция“, разработена в съавторство с Момчил Урумов, студент по медицина в МУ-Варна и Пламен Петров, биолог от Биологически фактултет на Софийски университет. Темата придобива все по-голяма популярност и по време на презентацията имаше много студенти и медицински специалисти, които проявиха интерес. Някои от разгледаните акценти включваха заболяемостта от HPV-свързани заболявания, методите за диагностика, които в България имат нужда от сериозно развитие и разбира се профилактиката. В този контекст Баев припомни, че от месец март в България е налична новата 9-валентна ваксина срещу HPV, подходяща за момчета и момичета на възраст над 9 години. Най-актуалната новина в тази тема е, че тази подобрена ваксина за повече щамове на вируса вече се предлага и като част от Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка, безплатно само за момичета във възрастова група 10-14 години.

колопроктология 1 (1)

Д-р Баев представи HPV коалицията, която се сформира в България през м. март т.г.,  която е първата национална, експертна, неправителствена коалиция за действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус в България.

Той покани и всички присъстващи на предстоящата Втора Национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания, която ще се проведе между 10-12 ноември 2023г. в х-л Хилтън. Регистрацията вече е отворена и можете да заявите вашето участие: ТУК

колопроктология 3 (1)

Фондация Астра Форум участва и с щанд по време на конференцията. На него участниците имаха възможност да се запознаят с инициативата за по-добро психично здраве на медицинските специалисти, както и други актуални въпроси, свързани с профилактиката. Темата за психичното здраве се оказа много атрактивна за делегатите и събра много съмишленици, с които успяхме да обменим опит и идеи. Всички имаха възможност да видят и Наръчника за здравни работници: Междуличностно общуване за имунизации, който издадохме през ноември 2022 г.

колопроктология 2 (1)

Първата национална конференция по колопроктология бе с международно участие. Темите, които се засегнаха бяха много актуални и общественозначими. В тяхната основа бе залегнал мултидисциплинарният подход. В програмата бяха включени както лекции, така и дискусии. Лекторите, повече от 30, бяха водещи специалисти от болници и институции в България – университетските болници от София, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Военно-медицинската академия, Медицинския институт на МВР. Трябва да се отбележат поканените чуждестранни лектори – Dr. Roland Scherer и Dr. Metin Mazgaldzhi от Германия, Mr. Alfredo Tonsi от Великобритания, Prof. Nicola De Angelis от Франция, Prof. Audrius Dulskas от Литва и Dr. Peter Onodi от Унгария.

колопроктология 4 (1)

През първия ден на конференцията основна тематика беше злокачествените заболявания на правото черво и ануса. Вторият ден беше посветен на редица заболявания на ректума и ануса, изискващи специфична диагностика и лечение. 

Конференцията бе посетена от много студенти, а в научната програма над половината лектори бяха млади специалисти и докторанти.

 

колопроктология 6 (1)

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!