Skip to content

Презентация с акцент върху подвариантите на COVID-19 по света и модели за домашна рехабилитация след прекарана коронавирусна инфекция беше представена от проф. Аргирова и д-р Баев

Ако не познаваме положението с COVID-19, днес няма да знаем какво ще се случи утре. Това каза проф. Радка Аргирова, научен консултант на фондация “Астра Форум” в началното представяне на съвместния доклад по време на Втората научна конференция “Хронични заболявания”, проведена от 19.05. до 22.05.2022 г. Темата на презентацията на проф. Аргирова и председателя на фондацията д-р Момчил Баев бе “LONG-COVID-патогенеза, остро и хронично протичане и рехабилитация при COVID-19 днес”.

Разпространението на субвариантите на коронавориса беше водещ акцент на представянето. Според проф. Аргирова в момента циркулира основно Омикрон, но заедно с Делта. При първите подварианти на Омикрон има една изключително стабилна конструкция с неговите много мутанти, които осигуряват добро допиране с рецепторите на повърхността на клетката. И така водят до бързото му превалиране в популяцията. Доколкото Делта “очаква” своя втори шанс да стане доминиращ в разпространението вариант на COVID-19.

Следващата голяма епидемична вълна ще започне през септември, вероятно с нов подвариант и с началото на учебната година в системата на средното образование. Затова е особено важно да се използва лятото за подготовка на здравната системата, подчерта Радка Аргирова.

Представени бяха последни изследвания, които показват, че иРНК на вируса може да остане в клетките на червата дори 230 дни след края на симптомите.

Най-сериозни обаче остават рисковете от сърдечно-съдови заболявани в следствие на COVID-19.

В заключение проф. Аргирова обяви, че ваксинацията само с 2 дози от ваксината на Пфайзер намалява изключително пост-ковид симптомите, когато човек се зарази, но е бил имунизиран срещу коронавируса.

Внимание в своята част от научния доклад д-р Баев отдели на Ръководството в подкрепена за самоуправлението на рехабилитацията в периода след заболяване, свързано с COVID-19. Документът е издание на СЗО. В ръководството са описани различни техники за справяне с проблеми с дишането, упражнения за физическа активност, съвети за пестене на енергия и контрол над умората, както и редица други полезни съвети в овладяването на пост-ковид симптомите.

В края на представянето на проф. Аргирова и д-р Баев организаторите на конференцията връчиха Благодарствен адрес на екипа Фондация Астра Форум – Astra Forum Foundation. В него председателят на Научния комитет на Втората научна конференция “Хронични заболявания” проф. Доброслав Кюркчиев изразява удовлетворението си от съвместната работа, високият принос на представения доклад и разпространените материали между всичките над 300 участници в конференцията.

Инициативата за Втората научна конференция „Хронични заболявания. Патогенеза, диагностика, клиника и превенция” е на Лабораторията по Клинична Имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, съвместно с Българско научно дружество по имуноонкология и се проведе в периода 19 –22 май 2022 г., в гр. Несебър.

Целта на конференцията бе центрирана около хроничните заболявания като основна причина за намалена продължителност и качество на живот. Посланието бе, че имултидисциплинарният подход към тези заболявания в цялата им многопластовост е подходът, който трябва да бъде възприет, за да има максимална полза за пациентите. В Конференцията участваха медицински специалисти – кардиолози, ревматолози, онколози, акушер-гинеколози, гастроентеролози, имунолози, ендокринолози, невролози, общопрактикуващи лекари и специализанти от цялата страна.

В рамките на научния форум имаше и дискусионен панел на тема: “Ваксини и COVID-19 – една година по-късно”. В нея взеха участие председателят на фонадация „Астра Форум” д-р Момчил Баев и научният консултант на фондацията проф. Радка Аргирова. Част от темите,които бяха включени в програмата, бяха:

  • Клинични случаи и научни казуси;
  • Хронични сърдечно-съдови заболявания – предизвикателства пред кардиолога;
  • Хронични заболявания през погледа на ревматолога;
  • Злокачествените заболявания – не винаги фатални;
  • Хронични предизвикателства пред женското здраве;
  • Заболяванията на гастроинтестиналния тракт като хроничен проблем;
  • Имунният отговор – свързващото звено при хроничните заболявания;

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!