Skip to content

Коледна Работилница за украинските деца

Още през далечната 1979 година, английската група Pink Floyd изпраща послание, от което косите на всеки човек се изправят в ужас. В песента “Mother”, част от знаменития албум “The Wall”, първата строфа задава реторичния въпрос „Мамо, мислиш ли, че ще хвърлят бомбата?“. Произведенията на изкуството, останали в историята, могат да се транспонират във всяка епоха, а прочитът им да остане актуален.

„Мамо, мислиш ли, че ще хвърлят бомбата?“

„Мамо, мислиш ли, че ще хвърлят бомбата?“ е изречение, събрало в себе си цялата тежест на страха от неизвестното. Невинните хора биват намесени против волята си. Принудени са да оставят домовете си, домове съградени от надежди, любов и топлина, за да избягат от войната. 

Войната в Украйна, както и всяка друга, разтресе света с неописуемата си жестокост. В XXI век, време на технологичен прогрес, в което се говори за равни права за всеки човек, опит за надмощие с военни средства е просто възмутителен. Децата страдат най-много. Хиляди неопорочени души, които гледат напред със силата на вярата в доброто, биват принудително откъснати от корените си, в търсене на спасение. 

Фондация Астра Форум отдавна е приела присърце съдбата на хилядите украински бежанци. Екипът ни организира вече няколко информационни срещи с украинци в различни градове. 

Тъй като Коледа наближава, най-светлият празник за почти целия свят, ние отчетохме нуждата да помогнем на украинските деца в България да се почувстват по-добре по време на предстоящите празници. Това ще бъде първата им Коледа тук, далеч от родината, далеч от роднини. Затова се постарахме да оставим настроение, усмивки и топлина в душите и организирахме творческа „Коледна работилница“ за всички деца, пожелали да се включат. Работилницата се проведе в три дни – на 16, 17 и 18 декември.

По време на тридневното мероприятие децата имаха възможност да направят коледни картички и украшения за празничната елха, а за целта им предоставихме всички необходими материали. По време на „Коледна работилница“ се бяхме погрижили да осигурим детски психолог, педагог и преводач, за да се чувстват всички спокойни и обгрижени.

Интеграцията на украински деца

 Присъстваха много украински, но също и български деца. През първите два дни се забавлявахме докато творим картички и играчки, а последният малчуганите написаха писмата си до Дядо Коледа. Хлапетата, с магията на творчеството, характерна за чистите им души, нарисуваха и украсиха писмата си, като истински произведения на изкуството.Танцьорите от Lindy Hop Bulgaria ни помогнаха да повдигнем още повече коледното си настроение. Професионалистите научиха децата да танцуват различни стилове танци, а после и играха заедно забавни и полезни игри.

На третия ден от “Коледната работилница” дойде и самият Дядо Коледа. Ние, от Фондация Астра Форум му бяхме подшушнали за каузата, която той на драго сърце прие. Заедно с вярната си помощничка – Снежанка, паркираха шейната с летящите елени на покрива. Двамата бяха посрещнати с топли прегръдки и усмивки. Добрият старец получи лично написаните писма за него и обърна индивидуално внимание на всяко едно от децата. 

Снежанка направи проверка в дългия списък  и се оказа, че всички са слушали много през годината, затова Дядо Коледа подари на всяко дете подранил коледен подарък. На свой ред, малчуганите го дариха с песнички и стихотворения, които бяха научили предварително, за да го зарадват. 

„Коледна работилница“ е мероприятие, което цели да благоприятства интеграцията на бежанците от Украйна. Децата общуваха пълноценно, смяха се и играха заедно. Помагаха си едно на друго, за да направят всички прекрасни картички и играчки. Формирани бяха приятелства, споделено беше щастие и бяха създадени топли спомени за цял живот. Родителите грееха от щастие, гледайки радостта изписана по личицата на своите рожби.  В най-светлите дни от годината истинският подарък е да видиш, че си успял да направиш някого щастлив.

Фондация Астра Форум организира „Коледни работилници“ за деца съвместно с Министерство на външните работи и Фонд „Убежище миграция и интеграция“.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!