Skip to content

Откри се Втора Национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания

“Изглежда, че живеем във век на инфекциозните заболявания, затова такива събития са много важни”, каза Момчил Баев, дм, основател на Фондация Астра Форум.
Той подчерта, че тази година Фондация Астра Форум е приела зелена политика по отношение на събитието, опитвайки се да минимизираме използването на пластмасови бутилки, чаши и чинии за еднократна употреба. “Премахвайки пластмасата, ние гарантираме намаляване на въглеродния отпечатък и гарантираме загриженост към природата.”

Доц. Михаил Околийски, заместник – министър в Министерството на здравеопазването, напомни, че ваксинацията е едно от най-големите постиженията на нацията. “По време на COVID-19 хората забравиха, че цялото обществото получава защита чрез ваксините. Наш дълг е да обясняваме на хората колко важно е да се обръща внимание на иновативните практики във ваксинопрофилактиката и да не допускаме негативната гледна точка, която компрометира добрите постижения.” Доц. Околойски обяви, че Министерството на здравеопазването за 3 месеца е успяло да разработи сайт за теми, свързани с ваксинопрофилактиката.

“Днес сме тук да празнуваме историческите постижения”, приветства Christina de Bruin – представител на УНИЦЕФ за България.
Тя припомни, че вече в продължение на два века ваксините спасяват животи. “Ваксините са една от историите на човечеството и благодарение на тях са изкоренени много сериозни заболявания.”
Christina de Bruin заяви, че в днешно време светът е изправен отново на кръстопът. Тя представи данни от доклада на УНИЦЕФ за състоянието на ваксините сред децата. “2,5 млн. деца са с пропуснати ваксини. Има 327 000 деца, които не са получили нито една ваксина.”
Dr. Siddhartha Data от Европейския офис на СЗО също отправи приветствени слова. “Историята показва, че ние усещаме колко важни и ценни са ваксините, едва когато се сблъскваме с инфекциозно заболяване. Постижение на България е победата над полиомиелита, но не трябва да се успокояваме, защото вирусите са навсякъде около нас. Ние в СЗО много добре осъзнаваме каква е високата полза от ваксините, затова СЗО започна един важен регионален проект.”
“За пръв път Европейската комисия поставя ракът на първо място”, заяви Mike Morrissey от European Cancer Organisation. “Трябва да продължим да се борим с онкологичните заболявания.
Ракът на маточната шийка е предотвратим благодарение на ваксината срещу HPV.
Morrissey напомни, че в България се създаде една прекрасна коалиция – Коалиция HPV.
“Тук сме да помогнем на организацията, която Вие сте създали. Очакваме да се засили борбата за намаляване на заразяването с HPV.”

Проф. Ива Христова, председател на Научния комитет на Втората Национална конференция, обяви, че събитието се радва на повишаващ интерес и очаква третото издание на Конференцията. “Виждаме в днешно време как ваксинопрофилактиката се доближава до ваксинотерапията и това всъщност е бъдещето. Убедена съм, че интересните теми, които сме подбрали за събитието, ще породят важни дискусии.”

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!