Skip to content

Проблемите в имунизационния календар и стил на общуване на лекарите с пациенти обсъдиха медици във Велико Търново

Семинар за общопрактикуващи лекари и специалисти от Регионалната здравна инспекция в града, която беше домакин на събитието, се проведе по инициатива на фондация „Астра Форум“ като част от национална програма за повишаване на имунизационното покритие у нас.

„Пред системата на здравеопазване и всички здравни работници стои нелека задача за наваксване на изоставането в покритието по националния имунизационен календар на България, каза в своето приветствено обръщение д-р Момчил Баев, председател на фондация „Астра Форум“. Той добави, че това е особено важно в контекста на огромния бежански поток от Украйна у нас. В момента близо 100 хиляди украинци, от които около 40 хиляди деца, се намират в страната, а имунизационното покритие в Украйна е изключително ниско. През есента всички 40 хиляди деца трябва да тръгнат на детска градина и училище, но това не може да стане без да са получили всички задължителни ваксини, които се поставят и на българските деца.

Вирусологът Доц. Любомира Николаева-Гломб представи в дълбочина предизвикателствата по имунизационното покритие в България по отношение на задължителните ваксини и тези срещу COVID-19. Значително изоставане се наблюдава през 2020-21 година заради продължаващата повече от 2 години пандемия. Тя направи сравнение между имунизационния обхват срещу коронавирус в България и други държави, които са успели да постигнат обхват на 50%.

Друг акцент доц. Гломб постави върху риска от полиомиелитен вирус в България заради бежанския поток от Украйна към страната ни. Тя докладва изолиран епидемичен взрив от полиомиелитен вирус в две области на Украйна през октомври 2021 година и подчерта, че наличие на полио-вирус на едно място, означава полио-вирус навсякъде, заради начина на предаването му. Тя припомни, че полио вирусът живее в отпадни фекални води, където може да вирее до 3 месеца. Тази година има около 200 парализирани деца в света заради полио-вирус, а преди 2 седмици в североизточен Лондон е открит вирусът в канални води.

Тя посъветва колегите медици и специалисти от РЗИ – Велико Търново да имат наострено внимание към всички остри вяли парализи и да изследват проби, за да не се пропусне нито един случай. Прилагане на догонваща имунизация за всички, които са пропуснали някоя от задължителните ваксини беше препоръката, която вирусологът направи към лекарите.

В контекста на ваксинопредотвратимите заболявания, Доц. Гломб засегна високата и надвишена смъртност от COVID-19 у нас. Официално около 40 хиляди души загинаха от вирусно заболяване, което можеше да се предотврати чрез ваксини.  

Един от лекарите в аудиторията сподели разочарованието си от това, че различни медицински специалности „ни предадоха по отношение на ваксините срещу COVID-19” като даде конкретен пример за пациент с разширени вени, потърсил тесен специалист в София, който му казал, че с това състояние не може да се ваксинира срещу коронавируса.

Централна тема на обучителния семинар беше как лекарите да общуват с пациентите си, които имат колебания по отношение на ваксините. Д-р Кирил Бозгунов, доктор по психология, клиничен психолог и психотерапевт представи метода на „Мотивационно интервюиране“, който е познат предимно от работата със зависимости, но Световната здравна организация изтъква достойнствата на подхода и в сферата на ваксинопрофилактиката. По своята същност мотивационното интервюиране е разговор за промяната. При разговор с общопрактикуващи лекари, д-р Бозгунов казва, че те се оплакват и високата си натовареност и административна работа, която имат. Това не им позволява да имат допълнително време за разговори с пациентите. Контрааргументът на това, който специалистът дава е, че мотивационното интервюиране не е нещо ново или допълнително работа, а по-скоро е стил на общуване, който ще улесни работата на лекаря и, който може да се приложи в рамките на 5-10 минути, които пациентът така или иначе прекарва в кабинета.

Д-р Бозгунов разказа за добри примери от различни държави, където лекари целенасочено са обучавани на мотивационно интервюиране. Това се е случвало дори в спешно отделение, което е доказателство, че подобно умение е в полза на различни медицински специалисти. Задача на метода е да направи лекаря партньор в промяната на здравното поведение на пациента и да му помогне да вземе правилното решение за здравето си. Терапевтът разказа за многото случаи, в които пациент посещава лекар, взима си рецептата и никога не купува лекарствата от нея, а прибягва до алтернативни методи. В такива случаи лекарят си е свършил работата – прегледал е пациента, назначил е терапия, но крайният резултат не е налице заради неубеденост и неучастие на пациента. Мотивационното интервюиране дава инструменти за ангажиране на пациента в процеса на имунизация или лечение.

Д-р Бозгунов съветва лекарите да задават отворени вместо затворени въпроси на пациентите си като така ги стимулират да споделят повече информация, след което лекарят да приложи техники като рефлексия, обобщение и др. Психологът представи стадиите на промяната, през които обикновено преминава човек – предразмишление, размишление, вземане на решение, действие, закрепване на промяната, рецидив към проблемното поведение.

Събитието е част от национална инициатива на фондация „Астра Форум“ с подкрепата на Фондация Америка за България, представителствата на СЗО и УНИЦЕФ в България, Българското сдружение по иновативна медицина, АрФарм и в партньорство с Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз и националното сдружение на ОПЛ в България. 

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!