Skip to content

Проф. Александрова: Наш дълг е да информираме хората и да пазим здравето им

Наш дълг е да информираме хората им и да пазим здравето им, а целта на вирусите е да се размножават и да се разпространяват. В това отношение Омикрон вариантът е в десятката. Следващ вариант трябва много да се измени, за да пробие след Омикрон. Това заяви проф. Радостина Александрова при откриването на поредната дискусия за лекари от извънболничната помощ, организирана от фондация “Астра Форум” съвместно с Министерство на здравеопазването и Регионална здравна инспекция – Враца.

Вирусите гонят техните си интереси, а те не съвпадат с нашите. Избягването на имунния отговор от преболедуване и ваксина ще е голямото предизвикателство за коронавируса. Затова пък нашият единствен ход е да се ваксинираме, за да му попречим, заяви още проф. Александрова.

Имунизациите исторически са основното ни средство за борба със заразните болести вече 100 години. Това беше темата на презентацията на д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция “Опазване на общественото здраве и здравен контрол” в Министерство на здравеопазването по време на семинара в РЗИ – Враца.

Д-р Филипова представи препоръки на Съвета на ЕС за засилване на сътрудничеството в борбата срещу болести, предотвратими чрез ваксинация. В нея изрично е посочено, че ваксинацията е една от най-силните и икономически целесъобразни мерки в областта на общественото здраве.

На присъстващите беше представен моделът на мотивационното интервюиране като подходящ подход за пациенти с резерви към ваксинацията срещу COVID-19, а в последната година и срещу имунизациите по задължителния календар. Комуникационният подход е ориентиран към личността и е разработен да подкрепи мотивацията и готовността на индивида за промяна. Познат предимно като терапевтичен метод за работа със зависимости, сега Астра Форум го прилага при ваксинация и преодоляване на колебанията на пациентите.

Мотивационното интервюиране е силен инструмент, който показва ефективност при повишаване доверието във ваксините и намаляване недоверието (1, 2). Този метод е добра практика, която СЗО препоръчва да се интегрира в обучението на лекари, заети с имунизации и други медицински специалисти, участващи в консултиране по темата (3)

Участващите лекари активно коментираха по време на дискусията като задаваха въпроси от практиката си, както и споделиха конкретен опит при работа с пациенти във връзка с ваксините.

Срещата е поредната от програмата за повишаване на информираността на лекарите от извънболничната помощ за комуникацията им с пациентите. В нея участваха над 50 лекари от област Враца. Всички те получиха нагледен алгоритъм за общуване за здравни работници на тема ваксиниране срещу COVID-19 и книжка за подпомагане на рехабилитацията в периода след заболяване, свързано с COVID-19, разработена от СЗО. 

Събитието е част от дългосрочна инициатива на фондация “Астра Форум” съвместно с Министерство на здравеопазването, Фондация Америка за България, СЗО, УНИЦЕФ, БЛС и Българско сдружение по иновативна медицина.  

  1. Gagneur A, Bergeron J, Gosselin V, Farrands A, Baron G. A complementary approach to the vaccination promotion continuum: an immunization-specific motivational-interview training for nurses. Vaccine 2019 May;37(20):2748–56. DOI PubMed
  2. Gagneur A, Gosselin V, Bergeron J, Farrands A, Baron G. Development of motivational interviewing skills in immunization (MISI): a questionnaire to assess MI learning, knowledge and skills for vaccination promotion. Hum Vaccin Immunother 2019;15(10):2446–52. DOI PubMed
  3. Improving vaccination demand and addressing hesitancy. Geneva (CH): World Health Organization (Accessed 2020- 02-17). https://www.who.int/immunization/programmes_ systems/vaccine_hesitancy/en/L’entretien motivationnel, une stratégie efficace pour diminuer l’hésitation à la vaccination: 28 Novembre 2019: Atelier méthodologique. Montréal (QC): 2019. https://www.inspq.qc.ca/jasp/ programmes-scientifiques

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!