Skip to content

Личните лекари в Перник и имунизациите

Поредицата от семинари за лекари, работещи в извънболничната помощ продължава с фокус върху общопрактикуващите лекари в област Перник.

Колегите в миньорския град имаха удоволствието да общуват с екип от тесни специалисти в своите сфери по проблемите на ваксинопрофилактиката.

Психологът Георги Тодоров представи различни техники на общуване между лекари и пациенти като разгледа личностните типове и как лекарят да общува със всеки от тях по проблемите на ваксините.

Доц. Любомира Николаева-Гломб, Ръководител „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести говори на лекарите за ваксините срещу COVID-19, трайността на имунитета при боледуване и след ваксина. Тя предизвика интереса на аудиторията с факти около това как работи ваксиналният имунитет и защо ваксините са безопасни.

Д-р Наталия Спиридонова, епидемиолог в Министерство на здравеопазването представи на лекарите проблеми на националния имунизационен календар, актуални въпроси, свързани с полиомиелит, варицела, вариола и други инфекциозни заболявания. 

Голям интерес в аудиторията предизвика именно вариола в контекста на увеличените случаи на маймунска шарка, която произхожда от същото семейство вируси.

Лекарите се интересуваха кога в България е прекратено имунизирането срещу това заболяване, но се оказва, че такива точни данни не се откриват. Беше припомнено, че през 1980 г. СЗО обявява Вариола за победена и предлага на всички държави да решат сами кога да прекратят ваксинацията срещу това заболяване.

Д-р Спиридонова сподели, че ваксината срещу Вариола се слага на дясна ръка в рамото и оставя много специфичен белег, докато ваксината БЦЖ срещу туберкулоза се поставя на лявото рамо и двата белега са видимо отличими един от друг.  

Важна част от дискусията с лекарите беше и надзорът на заразните болести в контекста на бежански поток към България. Интерес предизвикаха Временни насоки за имунизации и реимунизации при деца, пристигнали от Украйна, които Министерство на здравеопазването издаде по-рано тази година. Известен факт е, че имунизационното покритие в Украйна е много по-ниско от необходимото, но е предимство, че календарите на България и Украйна почти не се различават, с изключение на типа ваксина срещу полиомиелит.

Епидемиологът разказа за обстоятелствата около въвеждането на ваксината срещу Хемофилус инфлуенце тип Б в имунизационния ни календар през 2010 г. Това се е наложило заради зачестилите тогава случаи на деца с менингит. Няколко години след включването на ваксината, случаите на менингит сред деца драстично намаляват.

Семинарите за лекари в извънболничната помощ се организират от Фондация Астра Форум с подкрепата на коалиция от партньори – Министерство на здравеопазването и РЗИ, Фондация Америка за България, Българското сдружение по иновативна медицина и АрФарм, Офисите на СЗО и УНИЦЕФ в България.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!