Skip to content

Презентация за заболяемостта и хоспитализациите от COVID-19 през изминалите две години представи д-р Баев пред третата конференция „С грижа за децата“

Заболяемостта и хоспитализацията от COVID-19 при децата е най-висока в детско-юношеска възраст. Това заяви в началото на своето представяне д-р Момчил Баев, председател на Фондация Астра Форум, по време на Трета Педиатрична Среща „С ГРИЖА ЗА ДЕЦАТА“, организирана от фондация “Знанието дарява живот”. Той представи пред 400 лекари от цялата страна презентация на тема “Комуникация с пациенти за подобряване на ваксинационното покритие в България, обхват с педиатрични ваксини и комуникация с пациенти за ваксинация срещу COVID-19 в популацията 5-18 г.”

В нея д-р Баев акцентира върху пряката връзка между нивата на заболяемост от коронавирусната инфекция и ваксинацията срещу вируса. В страни с високо ваксинационно покритие заболяемостта е висока, но тежестта на заболяването е значително намалена.

Изложението бе с фокус върху детската заболяемост и приложението на педиатрични ваксини у нас. При няколко десетки хиляди приложени дози има едва няколко регистрирани нежелани лекарствени реакции. Последните се ползват като основен аргумент в противопоставянето на имунизацията при децата.

В презентацията беше представен моделът на “Мотивационното интервю” като ефективен подход за преодоляване на страховете от ваксинация в пациентите. Този модел е приложим и в различни други ситуации, когато хората имат субективни съображения за доверието, което имат към своите лекари. Мотивационното интервюиране е силен инструмент, който показва ефективност при повишаване на доверието във ваксините и намаляване недоверието. Методът се препоръчва и от СЗО.

 

Инициативата за Третата педиатрична среща „С грижа за децата“ е на Катедра Педиатрия на МУ – София, съвместно с Фондация „Знанието дарява живот“. Тя се проведе в периода 12-15 май 2022 г., в Несебър.

 

Целта на научната среща бе да събере на едно място водещите специалисти в различните области на детското здравеопазване. Добрите практики и мултидисциплинарния подход в педиатрията бяха водещият акцент на форума. Срещата е успешно продължение на предишните два форума, а участниците лекари-специалисти – педиатри, неонатолози, общопрактикуващи лекари, специализанти и докторанти по педиатрия, фармацевти и специалисти по здравни грижи от цялата страна.

 

Научната програма включваше научни сесии, сателитни симпозиуми и представяне на клинични случаи.

 

Провеждането на научния форум бе изцяло съобразено с развитието на епидемичната обстановка в страната и при стриктно спазване на правилата и процедурите за безопасност и превенция на COVID-19.

 

Работата на Фондация Астра Форум по популярзиране на науката и ваксините срещу COVID-19, както и професионални материали за лекари в извънболничната помощ са част от дългосрочна инициатива, подкрепена от Фондация Америка за Българя и в партньорство национални и международни организации като офисите на УНИЦЕФ и СЗО в България и Министерство на здравеопазването.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!