Skip to content

VI научно-практическа конференция „Профилактика, диагностика и терапия в детско-юношеската възраст“

Т. нар. „конференция на проф. Переновска“ за поредна година събра лекари от цялата страна. 

В Гергьовденския уикенд над 527 участници присъствено и он-лайн се посветиха на актуални педиатрични теми и дискусии. 

Под наслов „Децата на България“, форумът беше пъстър откъм случаи и информация от различни аспекти на лекарската практика. 

Темата COVID-19 и детската ваксинация не остана в периферията и беше част както от научната програма, така и от обзорната постерна сесия. 

В последната Момчил Баев от фондация „Астра Форум“ представи данните от реалността относно националния обхват с педиатрични ваксини срещу COVID-19 в детската популация 5-18 години.

Изводите прозираха – липсата на насочена ваксинационна кампания в страната за ползите от ваксинацията срещу COVID-19 при деца доведе до ниския обхват в тази възрастова група. Тенденцията на ваксинация при деца следва ваксинационния обхват и сред останалата част от населението с явно отчетен спад през 2022 г. Наблюдава се неравномерно обхващане на децата в страната. Предпочитана ваксини и при децата е ваксината на Pfizer/BioNTech. България е на последно място в ЕС по ваксинирани деца срещу SARS-CoV-2.

Това е предпоставка за епидемично разпространение на вируса, тежко боледуване и в редки случаи на смърт от COVID-19 при децата.

Част от делегатите в конференцията споделиха трудностите, които са преодолявали епидемиологично и въпреки това имат готовност да възобновят активно поставянето на бустерни дози, както и да ваксинират нови пациенти.

Изправени и пред други актуалности на работното ежедневие, в рамките на форума лекарите посетиха и щандовете от изложбената част. На щанда на Астра Форум се запознаха с предстоящите активности на фондацията, както и с ексклузивни материали, предназначени за употреба от лекари.

Работата на Фондация Астра Форум по популярзиране на науката и ваксините срещу COVID-19, както и професионални материали за лекари в извънболничната помощ са част от дългосрочна инициатива, подкрепена от Фондация Америка за Българя и в партньорство с национални и международни организации като офисите на УНИЦЕФ и СЗО в България и Министерство на здравеопазването.

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!