Skip to content

10 причини да се ваксинирате

1. Заболяванията, предотвратими с ваксини, не са изчезнали

Вирусите и бактериите, които причиняват заболявания и водят до смърт, все още съществуват и могат да бъдат предадени на тези, които не са защитени с ваксини. Въпреки че много болести вече не са често срещани в развитите държави, свободното пътуване на хората по света улеснява разпространението им. 

2. Ваксините ще ви помогнат да сте здрави 

СЗО препоръчва ваксинацията като защита срещу много инфекции. Когато хората не се ваксинират, те остават уязвими към заболявания като херпес зостер, пневмококова инфекция, грип, HPV, хепатит А и В  и др.

3. Ваксините са толкова важни за здравето, колкото правилното хранене и упражненията 

Подобно на здравословното хранене, упражненията и редовните профилактични  прегледи, ваксините играят основна роля за запазването на живота и здравето на хората. Ваксините са една от най-безопасните налични превантивни мерки.

4. Ваксинацията може да означава избор между живот и смърт

Предотвратимите чрез ваксина инфекции могат да бъдат смъртоносни. Само ваксините срещу морбили са предотвратили над 21 милиона смъртни случая между 2010 и 2017 г.  Ваксините помагат срещу заболявания, които могат да причинят тежки увреждания или смърт, особено при децата, чиято имунна система тепърва се развива. Важно е да ваксинирате детето си. В противен случай заразни заболявания, като морбили, дифтерия и полиомиелит, които са обявени за изчезнали в много страни, ще се завърнат.

5. Ваксините са безопасни 

В съвременния свят съществува сериозен и надежден процес на одобрение, който гарантира, че всички одобрени ваксини са безопасни. Потенциалните странични ефекти, свързани с ваксините, са рядкост и много по-леки от заболяванията, които предотвратяват.

6. Ваксините не могат да причинят болестите, които са предназначени да предотвратят

Ваксините съдържат или убити, или отслабени вируси, или бактерии, което прави невъзможно заразяването чрез ваксината.

7. Младите и здрави хора също могат да се разболеят тежко 

Кърмачетата и по-възрастните са изложени на повишен риск от сериозни инфекции и усложнения, но предотвратимите чрез ваксина заболявания могат да засегнат всеки. Ваксинирането помага и на млади хора да запазят здравето и живота си.

8. Болестите, предотвратими с ваксини, са сериозна финансова тежест

Болестите не само оказват пряко въздействие върху отделните хора и техните семейства, но също така са скъпоструващи за обществото като цяло. Стандартно грипното заболяване може да продължи около 15 дни, обикновено с пет или шест пропуснати работни или учебни дни. Възрастните, които се разболяват от хепатит А, губят средно един месец работа.

9. Когато се разболеете, вашите деца, внуци и родители също могат да бъдат изложени на риск 

Когато се ваксинирате, вие защитавате себе си и семейството си, както и онази уязвима група от хора, които по различни причини не могат да получат ваксина.

10. Хората имат нужда един от друг

Всяка година милиони хора се разболяват от болести, предотвратими с ваксина, което ги принуждава да отсъстват от работа и ги прави неспособни да се грижат за тези, които зависят от тях ( деца и/или възрастни родители).

Източник: NFID 

Подкрепете ни сега

Лесно и бързо! Без минимален превод!